Actualitatea de miercuri, 31 octombrie 2018

plen.jpg

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei a fost respinsă de Camera Deputaţilor
Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei a fost respinsă de Camera Deputaţilor

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei a fost respinsă de Camera Deputaţilor. Între timp, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a finalizat evaluarea miniştrilor, dar refuză să spună cine pleacă din executiv. 

sumarul emisiunii 40 de minute

Ministerul Educatiei face iar schimbari din mers in structura examenelor. E vorba de  bacalaureat si evaluarea nationala, in care vor fi introduse teste grila in proportie de 40%. Schimbarea e facuta de un minister care de mai bine o lună nu are ministru plin, fără o dezbatere publică anterioară și se aplică chiar pentru copiii care anul acesta sustin respectivele examene.

Inițiativa legislativă privind parteneriatul civil a fost depusă la Parlament! Persoanele de același sex își vor putea legaliza relația, dar nu vor putea adopta copii. Vor fi insa asimilati soților în materia asistenţei sociale, asigurărilor, drepturilor pacientului, impozitelor şi taxelor sau mostenirilor.

NATO şi Rusia s-au reunit astazi la Bruxelles într-o încercare de a evita o nouă cursă a înarmărilor în Europa, după ce SUA au anunţat că se vor retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, încheiat în perioada Războiului Rece. Contextul intalnirii este tensionat si de amplele manevre desfăşurate de Alianţă în Norvegia.

Austria urmează exemplul SUA și Ungariei și nu va adera la acordul Organizației Națiunilor Unite pentru migrație, programat să fie adoptat în decembrie în Maroc. Reuters scrie că și Polonia ia în considerare ideea de a nu semna documentul final propus de ONU.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 31 octombrie 2018