Lipsa educației civice duce la intoleranță (Ciprian Necula, sociolog)

necula_ciprian.jpg

În România, 98% dintre adulți se identifică drept creștini
În România, 98% dintre adulți se identifică drept creștini
Image source: 
University of Sussex

România este pe locul trei în UE când e vorba despre convingerea că propria cultură e superioară altora. Afirmația ”poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora” e foarte adevărată pentru 66% dintre români, arată un studiu Pew Research.

Cultura românilor este superioară altor popoare, avem un nivel redus de toleranță, dar și o solidă componentă religioasă, arată un sondaj efectuat la nivelul întregii Uniuni Europene, cu privire la nivelul toleranței în societate, filiația creștină, dar și ”orgoliul” cultural al națiunilor care compun spațiul comunitar. Din 2004, odată cu extinderea Uniunii țări din fostul bloc sovietic din Europa Centrală și de Est, au apărut diferențe semnificative în atitudinile publice dintre țările din Europa de Vest și țările Europei Centrale și de Est, potrivit unei noi analize a Centrului de Cercetare Pew efectuate de-a lungul a doi ani. De pildă, adulții din statele Europei Centrale și de Est ale UE tind să fie mai puțin probabil favorabili acceptării musulmanilor sau evreilor în familiile, sau în cartierele lor, decât cetățenii din Europa de Vest. În același timp, cei din Europa Centrală și de Est sunt însă mai predispuși decât europenii occidentali să vadă creștinismul ca fiind o componentă importantă a identității lor naționale și să-și exprime niveluri mai înalte de angajament religios.

România are cel mai redus nivel de toleranță privind acceptarea vecinătății musulmanilor. Doar 29% dintre români ar accepta musulmani sau evrei ca membri ai familiei lor sau ca vecini, arată datele sondajului Pew Research Center. Românii sunt urmați de Bulgaria, unde procentul ”toleranților” urcă la 32%. În general, mai arată datele publicate, în Europa de Est nivelul de respingere e mai ridicat decât în Vest. În majoritatea țărilor occidentale, mai mult de jumătate dintre adulți spun că ar accepta un musulman în familia lor. În Finlanda, 66% spun acest lucru, iar în Spania, 74%.

De asemenea, trei sferturi dintre români se opun căsătoriilor homosexuale. În interiorul UE, occidentalii europeni acceptă căsătoria între persoane de același sex, în vreme ce est-europenii se opun în bună parte. Circa 88% dintre adulții din Suedia și 75% din germani se pronunță în favoarea acestui tip de mariaj. La polul opus se află România (74% dintre români se opun mariajului între același sex) și Bulgaria (79% dintre bulgari se opun). Această împărțire a atitudinilor este reflectată și în legislația celor două blocuri europene: în timp ce majoritatea țărilor din Europa de Vest permit căsătoriile între persoane de același sex, acestea sunt interzise în cele mai multe națiuni din Europa Centrală și de Est.

În plus, trei sferturi dintre români spun că e ”importantă” sau ”foarte importantă” componenta religioasă ca parte a identității naționale. Statele din Europa centrală și de Est sunt mai predispuse decât vest-europenii să considere religia drept o componentă centrală a identității lor naționale. În aproximativ jumătate din țările din Europa Centrală și de Est chestionate, majoritatea spun că a fi creștin (catolic, ortodox sau luteran) este un element important în a te defini ”cu adevărat lituanian” sau ”cu adevărat polonez”. Campionii acestei credințe sunt România (74% ) și Bulgaria (66%).

Comentăm studiul Pew Research Center cu sociologul Ciprian Necula.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Ciprian Necula