Black Olives: "Noi avem public oriunde"

londophone_-_black_olives.jpg

Black Olives (sursa foto: Londophone)
Black Olives (sursa foto: Londophone)
Image source: 
Londophone

A fost mai întâi The Flying Postmen. Este numele unei trupe care ocupă un loc aparte în istoria muzicii din Republica Moldova. În anii 90, formaţia cu acest nume a atras atenția prin cluburile din Chişinău, cei patru membri ai săi fiind comparaţi adesea cu Beatles. 20 de ani mai târziu, trupa se numește Black Olives, fiind stabilită în Marea Britanie, și cântând uneori în Liverpool, acolo unde The Beatles își începeau povestea.

Andrei Nicula face acum doua vizite pe an acasă, la Chișinău, pentru a-și vizita mama. Cam atât îl mai leagă de Republica Moldova, viata sa este acum în toată Europa, unde alături de Will Chism și Emil Bojescu, cântă muzica trupei Black Olives. Despre muzică rock, Beatles, măsline negre, am vorbit cu liderul trupei Black Olives, Andrei Nicula. Cum a inceput totul?

“Povestea începe de la un frate, mai mare cu 6 ani. El cânta pe atunci în formația școlii unde învățam și eu. Și-a cumpărat o chitară prin anii ‘80, țin minte că era o chitară “Musima”, făcută în Republica Democrată Germană, și cât el nu era acasă, eu câteodată o mai luam în măini și încercam să cânt niște acorduri. Cântam la ea, fără ca fratele meu să știe și m-a prins odată, dar eu cântam deja destul de bine. Am început cu primele acorduri de chitară la 9 ani și undeva pe la 12, 13 ani, puteam deja cânta. Pe atunci, totul era interzis în Republica Moldova. Deci nu aveai dreptul să asculți muzica din vest, The Beatles, Rolling Stones. Lumea obținea înregistrările pe câte un vinil sau pe bandă magnetică, înregistrări care erau transcrise de zeci de ori, de la unul la altul. Într-un fel era ilegal, pentru guvernare era ceva ilegal, dar pentru lumea de rând, asta era ceva normal. Și am descoperit albumul dublu, vinilul dublu, erau permise câteva lansări de viniluri pe atunci și așa am descoperit “Love Songs” de la The Beatles.”

“Și când a venit discul ăsta, fratele meu la adus acasă, a pus vinilul ăsta cu cantece de dragoste, ăsta a fost începutul. S-a sfârșit cu restul. Cum se întâmplă cu foarte multă lume care a ascultat pentru prima dată Eric Clapton, Jeff Beck, Jimmy Page sau Black Sabbath, când îți schimbă viața complet în altă direcție, și tu spui că te vei ocupa numai cu muzica, parinții spun, nu! Tu trebuie să-ți faci familie, să-ți faci casă și așa mai departe. Eu nu am trăit după standardul ăsta până acum.”

The Flying Postmen, un grup coagulat în jurul lui Andrei Nicula și Emil Bojescu, a reușit să înregistreze un prim album înainte de a parasi Republica Moldova. În 1996, Andrei a câştigat o bursă de studii la Institutul de Arte ale Spectacolului din Liverpool, înfiinţat de fostul membru al grupului Beatles, Paul McCartney. Un an mai tarziu, Andrei Nicula a decis să-şi aducă şi colegii în Marea Britanie. Nu a trecut prea mult şi Flying Postmen participau deja la Mathew Street Festival şi Beatles Convention, devenind prima formaţie rock din Moldova, care a cântat, de la egal la egal, cu trupe din Marea Britanie. Dupa desfiintarea Flying Postmen, Andrei şi Emil au revenit la muzică la începutul anilor 2000. Aproape imediat au pus bazele trupei Black Olives.

“Eu consider că noi avem public oriunde. O chestie care am observat e faptul că noi veneam în fiecare an la Chișinău și uneori la București, și am observat că în ultimii ani, interesul pentru noi a scăzut. Interesul care îl au formațiile mai vestite decât noi în această parte de lume, vine din faptul că ei sau maturizat în acest teritoriu. Să spunem așa, formația Alternosfera, formație foarte bună, ei s-au cimentat, au concerte regulate, cântă în România, în Moldova. Au cântat și la Londra, dar la concert cine a fost? Nu a fost public englez, au fost majoritari românii și moldovenii. Ei pot merge și in SUA, și tot moldovenii or să vină la concertul lor. Sensul nostru nu e sa mergem undeva unde să vină numai moldovenii. Noi ne bucurăm să vină moldovenii la concertele noastre, doar că noi cântăm în engleză, și lor e posibil să nu le placă. Mulți vin la concerte și ne spun “da cântați și voi ceva popular.” Eu știu că ceea ce noi am creat până acum, ar merge foarte bine pe orice piață. Dar eu sunt sigur că daca ai promova albumul nostru “Double Standards” în America, unde prima muzică ce se vinde acolo e country-music, unde muzica rock este apreciată, ascultând piesa noastră “Electric Face”, un american ne-a spus “sounds so british”. Americanii vor ceva ce ei nu au, așa a fost mereu. Nu numai americanii, și francezii sau muzica scandinavă, lor le place ceva accesibil și ne-american. Trebuie mereu de descoperit ceva nou, de mers mai departe.”

Andrei Nicula nu a putut spune nimic despre viitoarele concerte in România și Republica Moldova, următoarele apariții Black Olives pe final de 2018 fiind programate în Germania.

 
Ascultă interviul realizat de Valentin Panduru cu Andrei Nicula (Black Olives)