Politicienii nu agreează schimbarea legilor electorale

elections_1.jpg

Autoritatea Electorală Permanentă propune modificări aplicabile la alegerile din 2024
Autoritatea Electorală Permanentă propune modificări aplicabile la alegerile din 2024
Sursa imaginii: 
Flickr

Sistemul electoral din România este în continuă schimbare, iar Autoritatea Electorală Permanentă propune discutarea unui Cod Electoral. Între idei - scăderea numărului parlamentarilor.

În plus, AEP ar vrea exercitarea dreptului de vot sub condiția înscrierii anterioare, la cerere, în Registrul electoral, dar și creșterea numărului de voturi necesar pentru alegerea reprezentanților minorităților naționale în Camera Deputaților. Idei care imediat au stârnit supărare între reprezentanții unor partide. De exemplu, vicepreședintele PSD al Camerei Deputaților, Florin Iordache , care spune că propunerile AEP ”sunt inoportune” și îl deranjează, amintind că în România au mai existat experimente eșuate. ”Eu cred că este important să discutăm aceste propuneri, ca de fiecare dată înaintea alegerilor există o comisie specială în care fiecare partid politic vine și își exprimă opinia. Dar să schimbăm dintr-o dată acum, știți că am mai făcut acel experiment cu colegiile și a trebuit să revenim pentru că a fost un experiment prost, să venim acum să spunem că alegem Camera într-un fel, Senatul în alt fel, tot felul de chichițe din acestea pe care cineva, la ceas de seară, le-a gândit...” a spus Florin Iordache.

Raportul de activitate al AEP pe anul 2017, depus în Parlament, conține un capitol, intitulat ”Teze preliminare privind un Cod Electoral”, care prezintă propuneri precum scăderea numărului parlamentarilor și exercitarea dreptului de vot sub condiția înscrierii anterioare, la cerere, în Registrul electoral. ”În condițiile unei proliferări excesive şi neunitare a actelor normative în domeniu, adoptarea unui Cod electoral este o necesitate arătată inclusiv de Curtea Constituțională și de OSCE/ODIHR. Pe lângă beneficiile pe care le-ar avea pentru actorii politici, alegători și candidați în termeni de creștere a clarității, previzibilității și accesibilității legii, unificarea legislației electorale avantajează reformele în domeniu, modificările ulterioare, în măsura în care se vor dovedi necesare, fiind mult mai ușor de operat în cazul existenței unui text unic”, se arată în raportul de activitate al AEP.

Discutăm aceste propuneri cu Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Ovidiu Voicu