Actualitatea de joi, 19 iulie 2018

comisia-de-la-venetia.jpg

Presedintele Iohannis cere Parlamentului ca in toamna sa reexamineze tot pachetul de legi ale justitiei
Presedintele Iohannis cere Parlamentului ca in toamna sa reexamineze tot pachetul de legi ale justitiei

Președintele Klaus Iohannis promulgă una dintre controversatele legi ale justiției, cea privind organizarea judiciară, însă cere Parlamentului ca în sesiunea de toamnă să facă demersurile pentru a modifica întreg pachetul de legi ale justitiei, în concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția.

sumarul emisiunii 40 de minute

De la 1 august pretul gazelor pentru consumatorii casnici va fi majorat cu aproape 6%.....Un anunt al ANRE care vine in acelasi timp cuo propunere inaintat de ministerul Finantelor  de reducere a prețului la gaze la 55 lei/Mwh și o plafonare a acestuia. Justificarea ministerului tine de faptul ca, cei doi operatori, Romgaz și OMV Petrom, cresc în mod nejustificat tariful la gaze si nu fac acele investițiile pe care si le-au asumat.

Israelul a adoptat legea care defineşte ţara exclusiv ca „stat-naţiune al poporului evreu”. Controversatul act normativ stabileste că ebraica este singura limbă oficială, renunţându-se la arabă  şi că aşezările evreieşti reprezintă interes naţional. În plus, „întregul Ierusalim unit” este considerat capitala.

Si...dupa doi ani de epurari, în urma puciului eşuat din iulie 2016, starea de urgenţă a fost ridicată în Turcia. Opozitia se teme insa ca restrictiile vor continua printr-o nouă lege ”antiteroristă”. Aproape 80.000 de persoane au fost încarcerate, iar alte peste 150.000 au fost destituite sau suspendate în cursul celor doi ai acestui regim excepţional.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din data de 19 iulie 2018