Fati, la RFI: Ordonanța urmărește amnistierea unui grup de infractori

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Klaus Iohannis. Întrunirea a avut loc la iniţiativa şefului statului, pe fondul informaţiilor privind posibila adoptare a unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului privind amnistierea şi graţierea unor pedepse. La RFI, jurnalista Revistei 22 Sabina Fati atrage atenția că Executivul nu a renunțat la ordonanță.

După aproximativ 40 de minute de discuții, întrunirea de la Cotroceni a luat sfârșit. La scurt timp, Guvernul a explicat într-un comunicat oficial că premierul şi preşedintele au discutat pe tema preşedinţiei române a Consiliului UE. Niciun cuvânt despre ordonanță.

E greu de crezut că așa au stat lucrurile”, explică, la RFI, jurnalista Sabina Fati, de la Revista 22. Ea este de părere că subiectul este de actualitate în PSD: ”Nu există niciun lider important din PSD (n.r. cu excepția lui Liviu Dragnea) care să fi negat că subiectul e de actualitate. Chiar liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că subiectul ar putea fi luat în discuție. L-am auzit și pe unul dintre consilierii premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, vorbind despre eventualitatea unei amnistii”.

Sabina Fati mai remarcă faptul că ”amnistii și grațieri se dau peste tot în lume. Problema este că această ordonanță, despre care nu știm dacă va fi dată sau nu, urmărește grațierea și amnistierea în grup a unor infractori. (...) Aceste intenții vădit politice nu au fost anunțate în campania electorală. PSD nu a fost votat pentru că urmează să facă o amnistiere și o grațiere”.

Jurnalista mai afirmă că ”familia la vârf a acestui partid, fruntașii săi, au căzut de acord asupra acestor priorități pentru că Liviu Dragnea nu este singurul politician care are nevoie grabnică de măcar o grațiere. Sunt și în ALDE suficianți politicieni care cară după ei pvara unor dosare și care au fost protejați de Parlament ani de zile”.

Ascultă:

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Sabina Fati, despre OUG de grațiere și amnistie