Erdogan își poate schimba rapid modul în care acționează (Dragoș Mateescu, Izmir)

erdogan_1_wiki.jpg

Image source: 
Wikimedia Commons

În Turcia, principalul rival al preşedintelui Erdogan în alegerile prezidenţiale şi parlamentare de duminică, a anunţat că îşi acceptă înfrângerea şi şi-a exprimat speranţa că Erdogan va fi un preşedinte al ”tuturor” turcilor.

”Accept rezultatele acestor alegeri”, a declarat Muharrem Ince într-o conferinţă de presă la Ankara. Pe de altă parte, Ince, reprezentant al Partidului Republican al Poporului, a apreciat că scrutinul organizat duminică în Turcia nu a fost corect. ”Aceste alegeri au fost incorecte. Ela au fost murdărite de sânge”, a spus el, avertizând că, după 143 de ani de regim parlamentar, Turcia se îndreaptă către un sistem în care puterea este deţinută de un singur om.

La scrutinul prezidenţial de duminică, Erdogan a fost reales cu 52,6% din voturi, iar Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a obţinut 42,5% din sufragii în alegerile parlamentare desfăşurate aceeaşi zi. ”Învingătorul acestor alegeri este democraţia, voinţa naţională. Învingătorul acestor alegeri este fiecare dintre cei 81 de milioane dintre concetăţenii noştri”, a subliniat Erdogan, în timp ce susţinătorii săi îl aclamau.

Erdogan s-a impus drept liderul turc cel mai puternic după fondatorul Republicii Mustafa Kemal. El a transformat Turcia prin megaproiecte de infrastructuri, eliberând exprimarea religioasă şi a făcut din Ankara un actor diplomatic-cheie. Însă criticii săi îl acuză pe ”Reis” (şef), în vârstă de 64 de ani, de derivă autoritaristă, mai ales după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, urmată de epurări masive vizând opozanţi şi jurnalişti şi care a provocat îngrijorări în Europa.

Comentăm rezultatul și situația din Turcia cu Dragoș Mateescu, profesor de științe politice la Universitatea din Izmir.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Dragoș Mateescu