Tânăr în Europa, 20 iunie

Astăzi la Tânăr în Europa  vă propun să ascultați partea a doua a discuției avute cu elevi de la Liceul de Informatică Grigore Moisil din Iași și cu reprezentanți ai Facultății de Informatică Iași.

Discutăm despre Iași, pol de dezvoltare în IT și începem discuția de astăzi cu eleve de la Liceul de Informatică pe care le-am întrebat cât de dificil este să răzbată în acest domeniu dominat în general de bărbați.

Pentru că Marea Britanie rămane o destinație preferată de mulți tineri români fie pentru a studia, fie pentru a munci acolo, continuăm seria de reportaje realizate la Londra. În episodul de astăzi Petru Clej a stat de vorbă cu medici români stabiliți în Marea Britaniei despre cum văd ei viitorul post Brexit?

Reportajul poate fi ascultat în cea de-a doua parte a emisiunii.

Start la înscrieri în Programul „DiscoverEU”.

Dacă nu doriți să vă stabiliți acolo, ci sunteți mai degrabă interesați de călătorii, dacă se întâmplă și să aveți 18 ani până la 1 iulie sau știți pe cineva care s-ar încadra în această categorie –atunci vă amintesc că în această perioadă vă puteți înscrie la Programul „DiscoverEU”.

Este un program  prin care tinerii de 18 ani pot primi un bilet gratuit de tren de până la 30 de zile pentru a vizita obiective culturale din diferite state membre ale Uniunii Europene. Candidații trebuie să aibă 18 ani împliniți la data de 1 iulie 2018.

Ei trebuie să acceseze  platforma http://europa.eu/youth/discoverEU_ro, acolo unde vor găsi formularul de înscriere.

Tot acolo vor avea ocazia să-și prezinte itinerariul de călătorie. Itinerariul trebuie să înceapă într-unul dintre cele 28 de state membre, să aibă loc în perioada 9 iulie - 30 septembrie 2018, să cuprindă cel puțin o țară străină și cel mult 4 țări străine dintre statele membre.

Călătoria trebuie să dureze de la o zi până la cel mult 30 de zile.

Înscrierile se pot face atât în nume propriu cât și ca reprezentant al unui grup de maximum 5 persoane.  

Eurodeputatul Siegfried Mureșan, cel care a introdus programul în bugetul UE pe 2018 explică: „În total, se vor alege 15.000 de câștigători din toate statele membre, iar locurile sunt distribuite proporțional cu populația țării. Așadar, pentru România se vor aloca circa 750 de abonamente în această primă sesiune, deci aveți toate șansele să fiți selectați. Comisia Europeană va fi responsabilă cu selectarea câștigătorilor care vor fi anunțați la începutul lunii iulie”, a adăugat Mureșan.

De precizat că se pot înscrie în program toți tinerii care au împlinit 18 ani la 1 iulie – fie că sunt elevi, studenți sau șomeri.

 

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europahttps://www.rfi.ro/tag/tanar-europa