Copii din România, în aceeași situație cu cei din Mauritius și Tonga

copil_2.jpg

Peste jumătate dintre copiii din întreaga lume sunt ameninţaţi de sărăcie, conflicte şi discriminare de gen
Peste jumătate dintre copiii din întreaga lume sunt ameninţaţi de sărăcie, conflicte şi discriminare de gen
Image source: 
Wikimedia Commons

România este pe locul 54 între 175 de ţări cuprinse în raportul organizaţiei Salvaţi Copiii privind minorii afectaţi de sărăcie, conflicte şi discriminare de gen. România ocupă acelaşi loc cu Mauritius şi Tonga, după Muntenegru şi înaintea Armeniei.

În comparație cu anul trecut, în România, condiţiile de trai pentru copii au fost îmbunătăţite, la fel ca în majoritatea ţărilor din America de Sud şi Asia, dar şi Statele Unite.

Peste jumătate dintre copiii din întreaga lume, mai mult de 1,2 miliarde, sunt ameninţaţi de sărăcie, conflicte şi discriminare de gen, potrivit raportului organizaţiei Salvaţi Copiii. Lansat înainte de Ziua Internaţională a Copilului, raportul analizează cum aceşti trei factori cheie răpesc copilăria minorilor din întreaga lume.

Între factorii care ameninţă copilăria se numără strămutarea generată de conflicte şi violenţe extreme, rata mortalităţii copiilor cu vârste sub 5 ani, rata căsătoriilor minorilor, a naşterilor în rândul adolescentelor, a abandonului şcolar şi malnutriţia.

Raportul clasează ţările de la cele în care minorii sunt cel mai puţin afectaţi la statele în care cei trei factori le ameninţă copilăria cel mai mult. Singapore şi Slovenia ocupă primul loc, cu Norvegia, Suedia şi Finlanda, care completează topul cinci. Opt dintre ultimele zece ţări sunt state vest şi central africane, cu Nigeria pe ultimul loc, pentru al doilea an. Statele Unite ocupă locul 36, între Belarus şi Rusia, mult în spatele unor state precum Marea Britanie şi Canada.

Studiul a concluzionat faptul că peste 1 miliard de copii trăiesc în ţări sărace, 240 de milioane - în ţări afectate de conflicte, şi mai mult de 575 de milioane de fete trăiesc în ţări în care favorizarea de gen este o problemă importantă. Aproximativ 153 de milioane de copii trăiesc în 20 de ţări afectate de toţi cei trei factori. Între ele, Sudanul de Sud, Somalia, Yemen şi Afganistan.

Salvaţi Copiii face apel către guverne pentru a asigura că niciun copil nu moare din cauza unei boli tratabile sau prevenibile, că nu este subiectul violenţelor extreme, victimă a malnutriţiei, forţat să se căsătorească ori să muncească, şi ca ei să aibă acces la o educaţie de calitate.

Discutăm raportul cu George Roman, director de programe la Salvați Copiii.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de George Roman