DIICOT vrea să afle cine taie pădurile României

padure_taiata_1.jpg

Exploatare forestieră în pădurile României
Exploatare forestieră în pădurile României
Image source: 
Wikimedia Commons

Anchetă de amploare în industria lemnului din România – procurorii DIICOT au vizat o rețea care ar fi adus o pagubă de 25 de milioane de euro, în numai câțiva ani.

Este vorba de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, care a și recunoscut că ea este cea cercetată, dar colaborează cu autoritățile. Poliţiştii şi procurorii au făcut percheziții în mai multe județe - Alba, Suceava, Hunedoara, Braşov şi Bihor.

Holzindustrie Shweighofer, companie cu sediul central la Viena, este acuzată de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni.

Anchetatorii susțin că, începând din 2011, cei cercetați ar fi cumpărat lemn fără proveniență legală sau care era tăiat ilegal, iar mai târziu se întocmeau acte false. Mai mult chiar, spun procurorii, unele firme erau înlăturate de la licitaţiile de masă lemnoasă, așa că ancheta vizează și mai multe direcții silvice, adică acele structuri care ar trebui să gestioneze pădurile și să le protejeze de astfel de practici în afara legii.

Acțiunea de acum a procurorilor, una salutară de altfel, spune la RFI președintele organizației Agent Green, Gabriel Păun, vine din păcate prea târziu, pentru că răul a fost făcut.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Gabriel Păun