Jurnal Rural European - 21 mai

jurnal_european_euro_3.jpg

România deține, de departe, cel mai mare număr de exploatații agricole din Uniunea Europeană
România deține, de departe, cel mai mare număr de exploatații agricole din Uniunea Europeană
Image source: 
RFI

Elveția nu renunță la glifosat, în ciuda posibilei interdicții în Uniunea Europeană. Consiliul Federal Elvețian a adoptat raportul Biroului Federal Veterinar si pentru Siguranța Alimentară cu privire la efectele glifosatului, raport care nu găsește probleme.

Analizând 243 de probe de alimente preluate din rețeua națională de comerț cu amănuntul, mai ales produse din cereale și leguminoase, raportul arată că 60% dintre acestea nu conțineau glifosat, iar celelalte aveau urme de produs în concentrații foarte scăzute și mult sub limita maximă permisă.

Prin urmare, aceste alimente nu reprezintă un pericol pentru sănătate, reziduurile de glifosat din produsele alimentare analizate nepunând problema vreunui risc de cancer. De aceea, nu este necesar să se modifice legislația specifică, cu mențiunea că în Elveția este interzisă aplicarea de glifosat pe culturi chiar înainte de recoltare.

Reguli relaxate în chestiunea măsurilor de climă

Noi norme adoptate de Consiliul European vor oferi statelor membre stimulente pentru utilizarea terenurilor într-un mod favorabil climei, fără a introduce noi restricții sau mai multă birocrație. Astfel se recunoaște rolul major pe care îl au resursele verzi, pădurile, terenurile cultivate, pajiștile și zonele umede în atingerea obiectivelor pe termen lung de politică de mediu. Regulamentul nu stabilește niciun fel de obligații pentru părțile private, fermieri sau silvicultori.

Consiliul European a adoptat un regulament de stabilire a unui cadru de includere a emisiilor de gaze cu efect de seră și a absorbțiilor rezultate din activități legate de exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultură în cadrul de politici privind clima și energia pentru 2030. Această legislație va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ale Uniunii în perioada 2021-2030 printr-o mai bună protecție și gestionare a terenurilor și a pădurilor din tot spațiul comunitar. Noul regulament prevede un cadru prin care să se asigure că emisiile și absorbțiile generate de acest sector sunt luate în considerare.

Grădinăritul se învață în școală

Școlile din Uniunea Europeană pot cere truse de grădinărit personalizate, care să fie folosite de profesori drept material didactic. Inițiativa are ca scop sporirea gradului de conștientizare, în rândul elevilor, a importanței agriculturii. Prin introducerea grădinăritului în cadrul lecțiilor din școli, elevii vor fi încurajați să se implice în teme importante, de la securitatea și siguranța alimentară până la durabilitatea mediului înconjurător, bunăstarea animalelor, nutriție și nu numai.

Grădina în miniatură conține un compost multifuncțional, semințe și o broșură cu instrucțiuni. Profesorii pot comanda pachetul până în octombrie 2018, prin completarea unui formular online. Totodată, profesorilor li se pun la dispoziție resurse educaționale gata de utilizare pentru a crea planuri de lecție pe trei teme - alimente, mediu și zona rurală.

Programul a fost lansat în 4 mai, de către Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene. În acest pachet de inițiative intră și programele școlare prin care peste 30 de milioane de copii au primit lapte, fructe și legume în cursul anului școlar 2016/2017.

Avem cele mai multe ferme în Europa

Fermierii români au depus în campania 2018 peste 866.000 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9,64 milioane de hectare, cu 250.000 de hectare mai mult decât în anul anterior. Totuși, numărul cererilor este mai mic decât în 2017, când au fost depuse peste 884.000 de cereri, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

A crescut și numărul celor care au suprafețe mai mari de 30 de hectare, ceea ce arată un proces de concentrare a exploatațiilor, mai ales că, potrivit datelor comunicate de minister, singura categorie în care a scăzut numărul cererilor de plată este sectorul fermelor cu suprafețe cuprinse între 1 și 5 hectare - segmentul în care sunt înregistrate cele mai multe ferme, aproape 600.000. De altfel, România deține, de departe, cel mai mare număr de exploatații agricole din Uniunea Europeană; 36,8% din fermele europene sunt înregistrate în România.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

 
Ascultă Jurnal Rural European din 21 mai 2018