Unionismul pare ”a prinde” tot mai mult în Moldova – Nicolae Negru (analist politic)

dodon_6.jpg

Numărul localităților din Republica Moldova care au semnat declarații simbolice de unire cu România a ajuns la 57
Numărul localităților din Republica Moldova care au semnat declarații simbolice de unire cu România a ajuns la 57
Image source: 
RFI

În Republica Moldova, preşedintele prorus Igor Dodon vrea reuniune a Consiliului de Securitate miercuri, în contextul în care numărul localităţilor care au semnat declaraţia simbolică de unire cu România a ajuns la câteva zeci.

Într-o emisiune la postul de televiziune rusesc NTV Moldova, Dodon a spus că cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova sunt unionismul, Alianţa Nord-Atlantică şi lipsa unei soluţii la problema transnistreană.

Declarațiile lui Dodon vin în timp ce numărul localităților din Republica Moldova care au semnat declarații simbolice de unire cu România a ajuns la 57. Numai în ultimele zile, încă trei localități și-au exprimat speranța că ”unirea simbolică va fi un pas hotărâtor spre cea deplină”.

De partea sa, președintele Dodon consideră că mişcarea unionistă trebuie oprită conform legii, aşa cum spune el că se întâmplă şi în alte state. El susţine că guvernarea tace referitor la acest subiect, fie pentru că se teme de o deteriorare a relaţiilor cu România, fie că ”joacă” pe alocuri cu aceşti unionişti pentru a crea o situaţie de conflict.

Pe acest fond, premierul român Viorica Dăncilă merge la Chișinău, unde se va întâlni cu premierul Pavel Filip, pentru a discuta despre întărirea cooperării dintre cele două guverne.

 Discutăm aceste lucruri cu jurnalistul și analistul politic Nicolae Negru din Republica Moldova.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de analistul Nicolae Negru