Kokoko! - Sunetul muzicii electronice concepută fără curent

Kokoko! este numele unui proiect muzical original, cu un sunet nou, brut, un sunet conceput în întregime pe instrumente fabricate din produse reciclate. Muzica lor are un puternic impact pe ringul de dans din Africa, în Kinshasa lor natală, iar acum, KoKoKo!, cucereste Europa. RFI i-a urmărit recent cu atenţie la festivalul "Chorus de la Scene Musicale" din Paris, şi iată am descoperit.

Kokoko! impresionează la simpla lor apariţie pe scenă. Pe lângă gama de instrumente realizate DIY (Do It Yourself), vestimentaţia lor, nişte combinezoane galbene, amintesc de anii '80 şi în mod special de trupa Devo. Muzica lor rapidă, repetitivă, dansantă, a fost concepută fără ajutorul calculatorului. Instrumentele au fost gândite de ei din materiale reciclate. De exemplu, o veche maşină de scris ce loveşte în mod repetat o bucată de fier vechi înlocuieşte "maşina de percuţie" sau "drum machine"-ul de astăzi. Câteva bidoane, așezate într-o ordine, umplute cu diferite cantități de apă, contribuie la pachetul de percuţie. Tot aici mai găsim un fost prăjitor de pâine, oale sau câteva conserve de lapte praf pentru copii. Și, bineînțeles, există chitară. De fapt, un șir atașat de ceea ce pare să fie o ţeavă metalică, care are la bază o cutie de cafea. Din toate acestea răsună acum, muzică.

 

 

Ce poţi face atunci când iubeşti muzica de dans, dar nu ai mijloacele necesare pentru a face muzică? Pe lângă lipsa unor instrumente, chiar daca ar fi avut calculator pe care să lucreze şi să compună, lipsa constantă de curent în Kinshasa, nu i-ar fi dus prea departe. De aici până la fabricarea propriilor instrumente, din ceea ce este considerat gunoi, a atras atenţia asupra lor, fiind considerat un proiect muzical inovator. "Am luat orice obiect aruncat care are rezonanţă, şi am încercat să facem un instrument." spune Boms, liderul trupei dar și creator de zeci de instrumente. "Nu am vrut să facem muzică electronică ca atare, ci mai degrabă am căutat crearea de noi instrumente, inovatoare, făcând noi sunete". Adevărul este că sunetele sunt puternice și par să cuprindă lupta zilnică şi viaţa dificilă într-un oraş precum Kinshasa.

Muzica lor de dans încearcă să se distanțeze de moștenirea uneori opresivă a rumbei congoleze. Vocalistul trupei este Makara Bianco. Şase nopți din săptămână şi le petrece la clubul Couloir de Bercy din cartierul Lingwala din Kinshasha, alături de dansatorii Makoka. Makara se consideră un showman, calitatea sa cea mai importantă este energia. Îşi aminteşte că la o petrecere a cântat fără întrerupere timp e 40 de minute. Makara spune despre muzica lor ca fiind un dance hipnotic, pigmentat cu sunete generate de Kinshasa, cum ar fi căruţul cu butelii hurducăind pe străzile diforme ale oraşului. "Suntem inspirați de toate sunetele din Kinshasa", spune Makara. "Oamenii care vând lac de unghii, benzină, țigări, reparații de încălțăminte, totul!"

Kokoko! s-a format în urmă cu doi ani, datorita producatorului francez Xavier Thomas alias Débruit. "Ceea ce mi-a plăcut a fost temele repetitive din muzica lor", spune Débruit. "Am regăsit destul de uşor unele dintre referințele de muzică-electro pe care le-am cunoscut eu pe continent. Cele mai multe lucruri provin din Angola, Nigeria sau Africa de Sud.(...)Am fost cu adevarat impresionat sa aud lucruri care mi-au amintit de punk, funk, de muzica din New York-ul anilor '80. Totul cu propriile lor sunete şi ritmuri de la diferite grupuri etnice. Am rămas împreună şi am înfiinţat această trupă. ".

Kokoko! a fost remarcat de producătorii francezi Renaud Barré și Florent de la Tullaye - care conduc Kinoise Productions în Kinshasa. Ei fac un film despre această nouă formă de artă congoleză. Pentru ei, Kokoko! este coloana sonoră pentru artiștii şi urbanul reprezentat de Kinshasa. "Această noua mişcare este rezultă dintr-o oboseală generată de politicienii lor, însoţită de nelipsita rumba congoleză, şi pentru ca nu pot vorbi într-adevăr liber, se exprimă artistic cântand, şi fizic, dansând. În piesele lor regăsim adesea subiecte cum ar fi, apa sau electricitatea - mari probleme în Kinshasa - și influența țărilor vecine sau a grupurilor corupte din țara lor".

 

 

Cu un album de debut aflat în înregistrare, Kokoko! colindă acum Europa impresionând cu fiecare apariţie. Cea mai recentă la "Scene Musicale" în Paris.

 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI360: https://www.rfi.ro/tag/rfi360