Refugiații ucraineni, o soluție pentru criza forței de muncă din România?

refugiati_isaccea_inquam_photos_00_bogdan_buda.jpg

Refugiați ucraineni la Vama Isaccea
Sursa imaginii: 
Inquam Photos - Bogdan Buda

La nivel declarativ, jumătate dintre companii spun că vor să angajeze cetățeni ucraineni. Imediat după izbucnirea războiului, o barieră a fost birocrația. Statul a facilitat angajarea lor, dar acest lucru a durat ceva vreme, spune Raluca Dumitra, director de marketing la eJobs. O altă problemă este limba. Cei care vorbesc engleză au acces la orice job, în caz contrar majoritatea ofertelor de angajare sunt în zona de prestări servicii, HORECA, în saloane de înfrumusețare sau translatori, explică Raluca Dumitra. 

Peste 1.770 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România după declanşarea războiului, spune ministrul Muncii, Marius Budăi.
Cei mai mulţi au ales să lucreze în industria prelucrătoare, în construcţii, hoteluri şi restaurante, în comerţ sau în service-uri auto, mai afirmă oficialul pentru Agerpres. 

România are deficit de forță de muncă, deficit atât de mare încât Guvernul a stabilit că anul acesta pot veni în țară până la 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene, un număr record.     

Potrivit unui sondaj eJobs, în ciuda contextului incert din cauza războiului din Ucraina, piața muncii e mai efervescentă ca oricând. 8 din 10 angajatori recrutează conform planului de la început de an sau chiar mai intens. Sunt refugiațiii ucraineni o soluție pentru criza de forță de muncă din România? Nu pe termen lung, spune Raluca Dumitra, director de marketing la eJobs: