UE schimbă etichetele privind consumul de energie

etichete.jpg

Comparație între eticheta veche și cea reclasificată a unui frigider
Image source: 
europa.eu

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să îşi reducă facturile la energie şi amprenta de carbon, va fi disponibilă de luni, 1 martie 2021, o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, în toate magazinele şi la toate punctele online de vânzare cu amănuntul, anunță Comisia Europeană.

Noile etichete se vor aplica iniţial unui număr de patru categorii de produse - frigidere şi congelatoare, maşini de spălat vase, maşini de spălat rufe şi televizoare (precum şi alte monitoare externe). Vor urma etichete noi pentru becuri şi lămpi cu surse de lumină fixe la 1 septembrie, iar în anii următori se vor adăuga şi alte produse, transmite Agerpres.

Principala schimbare: dispar clasele A+, A++ sau A+++, care vor fi înlocuite de o scară de la A la G

Aceasta este mai strictă şi este concepută astfel încât foarte puţine produse să poată obţine iniţial clasificarea "A", ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor. Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate acum pe piaţă vor fi acum etichetate în mod specific ca "B", "C" sau "D". Pe etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legătura cu o bază de date paneuropeană, permiţându-le consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs.

La fel ca şi etichetele anterioare, etichetele reclasificate indică mai mult decât clasa de eficienţă energetică. În cazul unei maşini de spălat rufe, de exemplu, etichetele permit aflarea, dintr-o privire, a numărului de litri de apă pe ciclu de spălare, a duratei ciclului de spălare şi a consumului de energie, astfel cum sunt măsurate de un program standardizat.

Norme privind "proiectarea ecologică" - îndeosebi referitoare la posibilitatea de reparare

Producătorii sau importatorii vor fi de acum obligaţi să pună o serie de piese de schimb esenţiale (motoare şi perii de motor, pompe, amortizoare şi suspensii, tamburi de spălare, etc.) la dispoziţia reparatorilor profesionişti timp de cel puţin 7-10 ani după ce ultima unitate dintr-un anumit model a fost introdusă pe piaţa UE. Pentru utilizatorii finali (consumatorii care nu sunt reparatori profesionişti, însă cărora le place să facă singuri reparaţii), producătorii trebuie să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulţi ani după ce un produs a fost scos de pe piaţă - produse precum uşi, balamale sau garnituri, adecvate pentru bricolaj. Timpul maxim de livrare pentru toate aceste piese trebuie să fie de 15 zile lucrătoare de la plasarea comenzii.