Avertisment Moody’s – creșterea economică e reală, dar nesustenabilă

moody_evaluare.jpg

Situaţia finanţelor publice a continuat să se deterioreze în 2017
Situaţia finanţelor publice a continuat să se deterioreze în 2017
Image source: 
RFI

Creşterea rapidă a salariilor în România pune în pericol competitivitatea economică şi amplifică deficitul de cont curent, potrivit raportului anual de ţară al agenţiei de evaluare financiară Moody’s.

În document se arată totuşi că profilul de creditare este susţinut de factori precum perspectivele favorabile de creştere economică pe termen mediu, nivelul moderat al raportului între datoria guvernamentală şi PIB şi accesul la finanţare ieftină.

Moody’s recomandă României să ţină sub control cheltuielile guvernamentale, să crească absorbţia fondurilor europene şi să întărească guvernanţa la companiile de stat. România a făcut progrese reale în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creând condiţiile pentru o creştere economică solidă. Cu toate acestea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu, susține agenţia de evaluare financiară.

Moody's se aşteaptă ca stimulii fiscali să contribuie la o creştere economică solidă pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta să fie sustenabilă. PIB-ul real ar trebui să crească cu 6,5% în 2017, urmând ca avansul să încetinească la 5% în 2018.

Factorii care vor alimenta creşterea economică, conduse de consumul privat, vor rămâne probabil neschimbate, în condiţiile continuării politicii fiscale expansioniste în 2017-2018. Totuşi, Moody's anticipează o încetinirea a consumului privat, odată cu atenuarea impactului măsurilor de stimulare fiscală. În plus, reformele structurale limitate, vulnerabilităţile rămase la nivel instituţional şi politicile economice care împiedică investiţiile private mai mari continuă să constrângă potenţialul de creştere pe termen lung al României, se arată în raport.

Situaţia finanţelor publice a continuat să se deterioreze în 2017, iar Moody's anticipează că această tendinţă va continua în 2018. Asta din cauza măsurilor fiscale şi bugetare adoptate în perioada 2015-2016 în cadrul noului cod Fiscal, inclusiv o nouă reducere a TVA, de la 20% la 19%, şi a măsurilor legislative adoptate de guvernul PSD de la începutul lui 2017. Moody's se aşteaptă ca deficitul bugetar să rămână la 3% din PIB în acest an şi să depăşească acest nivel în 2018.

Creşterea economică solidă a contribuit la scăderea uşoară a raportului între datoria publică şi PIB de la circa 38% la 37,6% în 2016. În perioada 2017 - 2018, Moody's prognozează că acest raport va rămâne aproape constant, fiind susţinut de accelerarea inflaţiei şi creşterea economică puternică.

691

Facebook comments