“Ghiontul” îi aduce lui Thaler Nobelul pentru Economie. Profesor la ASE: Teoria ține mai mult de psihologie

economics.jpg

Image source: 
www.nobelprize.org

Teoria ghiontului îi aduce cercetătorului american Richard Thaler premuiul Nobel pentru economie. Profesorului de la Universitatea din Chicago i se recunosc meritele în domeniul economiei comportamentale: în esență, Richard Thaler explică felul în care consumatorii iau decizii ce le schimbă atât viața, cât și piața în general, influențați de anumiți factori și de lipsa de autocontrol. 

 

Economiștii nu sunt interesați de psihologia din spatele unei acțiuni, afirmă  însă la RFI Cristian Păun, profesor la Academia de Științe Economice din București. El susține că Nobelul pentru Economie 2017 ține mai degrabă de științele sociale și remarcă o tendință în a premia cercetările care abordează studiul comportamentelor. Relevanța acestor cercetări e discutabilă, consideră Cristian Păun: 

"Din punctul nostru de vedere, al economiștilor, psihologia este mai puțin importantă. Noi nu suntem interesați de ce cumpărăr omul. Sau de ce consumă omul. Pentru noi este importantă acțiunea în sine. Pentru noi asta are impact în prețuri, are impact în cerere, ofertă, structura producției. (...) Intră în sefra ultimelor premieri pe care Nobel le face în zona asta a finanțelor comportamentale. (...) Dacă până acum se dădea Premiul Nobel pentru matematizarea excesivă a economiei, acum îl dăm celor care lucrează în zona psihologiei economice. (...) Premiul se acordă de către Banca Centrală a Suediei. Banca Centrală, ca instituție, a devenit în ultima perioadă unul dintre promotorii și susținătorii intervenționismului etatic. (...)"

Ascultă AICI intreviul integral: 

698

Facebook comments