Comisia Europeană vs. Apple și Amazon

Comisia Europeană intră într-o nouă fază în dezacordul fiscal și pe teme de concurență pe care îl are cu două companii gigant, multinaționale: Amazon și Apple. Ieri, comisarul pe teme de concurență a cerut ca Amazon să plătească taxe de 250 milioane de euro către Luxemburg. Și, de asemenea, Comisia Europeană a anunțat că a chemat în instanță Irlanda la Curtea Europeană de Justiție, pentru că nu a recuperat suma de 13 miliarde euro de la compania Apple, sumă considerată ca fiind ajutoare de stat ilegale.

Poveștile sunt mai vechi și mai complicate. În cazul Amazon, Comisia Europeană contestă înțelegerea fiscală pe care compania americană a făcut-o cu fiscul din Luxemburg începând cu anul 2003. Investigația autorității europene a început în anul 2014 și a constatat că pe baza unei soluții fiscale anticipate compania Amazon și-a mutat marea majoritate a veniturilor, prin achitarea unei redevențe, de la o companie plătitoare de taxe către un holding scutit de la plata taxelelor, ambele firme fiind înregistrate în Luxemburg. În felul acesta, trei sferturi din profiturile obținute au rămas neimpozitate. Acum, Comisia Europeană contestă soluția fiscală. Nu din punctul de vedere al taxării, un subiect delicat pentru statele europene, ci dintr-o abordare a legislației concurenței. Mai precis, sumele neplătite la buget sunt considerate ajutoare de stat, pentru că nu toate companiile care funcționează în Luxemburg au putut beneficia de facilitățile fiscale oferite Amazon.
 
O situație asemănătoare, dar de altă anvergură, este cazul Apple. În primul rând, compania americană cu sediul în California are de plătit 13 miliarde euro printr-o decizie a Comisiei Europene de anul trecut. Numai că de un an de zile nu s-a întâmplat nimic. Nici compania americană nu a plătit, nici Irlanda nu a mișcat un deget pentru a recupera impresionantul prejudiciu fiscal. Avantajele Apple s-au obținut, ca și în cazul Amazon, tot pe baza unei soluții fiscale negociate cu Ministerul Finanțelor irlandez. Modul de lucru al americanilor de la Apple în Irlanda seamănă cu cel al companiei Amazon în Luxemburg. Comisia Europeană a investigat activitatea Apple din perioada 2003-2014, iar concluziile sunt clare din punctul de vedere al oficialilor europeni: Apple a făcut o divizare a activității în două companii, una care a plătit impozitul pe profit din Irlanda, și așa de un nivel redus de 12,5%, iar alta care nu avea activitate și nici angajați și care nu a plătit profit. Rezultatul a fost că în perioadă 2003-2014, profitul obținut a fost de 16 miliarde euro, din care au fost taxați numai 50 de milioane de euro. Restul profitului a scăpat de impozitare.
 
Compania americană a atacat decizia Comisiei Europene și a adus și argumente în acest sens. Astfel, reprezentanții firmei au arătat că salariații din Irlanda, cei 6.000, se ocupă de logistică și de planificarea vânzărilor. Dar, valoarea adăugată, și implicit profitul, este adusă de divizia de cercetare-dezvoltare care funcționează în Statele Unite, în California. Cu alte cuvinte, Apple s-a prevalat de principiul care se încearcă să se aplice în impozitarea companiilor multinaționale și anume profitul trebuie impozitat acolo unde se produce.
 
Comisia Europeană, în schimb, susține că produsele au fost vândute în Europa și ca atare profitul trebuie impozitat aici. Statele Unite își doresc și ele să încaseze profiturile companiilor multinaționale, iar administrația Trump promite să repatrieze profiturile din zonele off-shore cu o reducere a impozitului de la 35% la 10%.
 
Litigiul comercial vine într-un cadru mai larg prin care Europa caută soluții pentru impozitarea companiilor multinaționale și în special a companiilor din domeniul tehnologiei digitale. Franța, susținută de alte nouă state europene, a propus introducerea unui impozit pe cifra de afaceri. Dar definirea unei companii digitale și chiar determinarea cifrei de afaceri într-un stat sau altul nu sunt deloc lucruri simple. De asemenea, Comisia Europeană are în vedere și o globalizare a veniturilor companiilor digitale și aplicarea unui impozit pe profit. Așadar, până la clarificarea legislației, justiția arbitrează litigiile fiscale dintre Comisia Europeană și marile companii.