Proiectul de lege privind tele-munca (munca la distanță) a fost aprobat de Guvern

32190714533_e549295849_b.jpg

Image source: 
http://informedmag.com/

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de lege privind reglementarea activității de tele-muncă (munca la distanță), folosind tehnologia informației și comunicațiilor, o transpunere a conceptului de "teleworking" prevăzut în majoritatea statelor europene, trasnmite Agerpres.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că se va introduce un nou contract de muncă denumită tele-munca. Vasilescu a precizat că acest tip de  desfăşurare este foarte apreciat, în special în ţările foarte dezvoltate şi cel mai mult în Japonia.

 Acest tip de contract permite angajatului să lucreze dintr-un spaţiu pe care şi-l alege singur sau chiar de acasă, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

În context ministrul muncii a declarat că acest tip de contracl este avantajos pentru ambele părţi. Pentru angajator se reduc costurile administrative legate de chirie, utilităţi, carburanţii şi parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu şi îşi îmbunătăţeşte echilibrul între viaţa personală şi professional. Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfăşurată de către salariat şi la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, informează Executivul.

Desfăşurarea activităţii în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puţin o zi pe lună şi se poate extinde pe toată perioada de lucru.

Salariatul îşi poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adiţional, după caz.

„Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea şi adaptarea relaţiilor de muncă la realităţile socio-economice actuale, în raport cu evoluţia dinamică a pieţei muncii, şi va oferi avantaje atât salariatului, cât şi angajatorului. Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu închirierea spaţiilor, utilităţile, consumul de carburant şi parcul auto. În ceea ce-l priveşte pe salariat, acesta va elimina consumul de bani şi de timp cu deplasarea de la şi până la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de muncă şi valorificării timpului de lucru, optimizându-şi, astfel, raportul între viaţa profesională şi cea personală” precizează sursa citată.

Nu în ultimul rând, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii şi îndeplinire a sarcinilor, vor creşte şansele persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii.

Proiectul de act normativ urmează să fie trimis Parlamentului, spre a fi supus dezbaterii şi adoptării.

Tags: 
865

Facebook comments