Nu amestecați România în scandalul ouălor contaminate - Ilie Van (UCPR)

oua_vanzare.jpg

Milioane de ouă au fost retrase de pe rafturile magazinelor din Olanda, Germania şi Belgia
Milioane de ouă au fost retrase de pe rafturile magazinelor din Olanda, Germania şi Belgia
Image source: 
Wikimedia Commons

România nu este amestecată în scandalul ouălor contaminate cu insecticid în vestul Europei, spune la RFI Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări.

Substanța despre care se spune că este la originea problemelor nu este folosită în România, fiind interzisă de Uniunea Europeană încă din 2010, și nici măcar nu mai este produsă în plan local, susține Ilie Van. Este probabil doar o încercare de a găsi un vinovat dincolo de granițele țărilor respective, mai spune președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Precizările vin după ce o publicație, The Black Sea, scria că insecticidul în cauză ar fi fost cumpărat din România și folosit apoi la dezinsecția mai multor ferme de păsări, lucru care ar fi dus la contaminare.

Sunt acuzații gratuite și nesusținute de dovezi, spune președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. În plus, mai afirmă Ilie Van, miile de controale făcute anual în fermele locale nu au găsit nici o neregulă.

Povestea....unei povești

Milioane de ouă au fost retrase de pe rafturile magazinelor din Olanda, Germania şi Belgia din cauza contaminării cu un insecticid a cărui utilizare este interzisă în cazul produselor destinate consumului uman. În cazul Olandei, este posibil ca substanţa să fi fost cumpărată din România în 2016, susţine publicaţia The Black Sea.

Scandalul a început când mai mulţi retaileri din Olanda, Germania şi Belgia au anunţat că retrag milioane de ouă de pe piaţă după ce a fost descoperit un nivel ridicat de Fipronil în produsele respective.

De la izbucnirea scandalului, peste 100 de ferme din Olanda au fost închise temporar, iar autorităţile au demarat o investigaţie.

Testele efectuate au arătat un nivel ridicat de Fipronil în produse, o substanţă care este folosită în mod normal de medicii veterinari, dar care este interzisă în cazul animalelor destinate consumului uman. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cantităţi mari, Fipronil poate dăuna ficatului, glandei tiroide şi rinichilor.

Procurorii analizează lista de clienţi a două companii specilizate în producţia şi furnizarea de produse împotriva puricilor, fermelor olandeze şi belgiene. Există temeri că substanţa ilegală ar fi fost amestecată cu un insecticid a cărui utilizare este legală, pentru a-i spori eficienţa.

Cotidianul olandez Trouw a sugerat că una dintre companii ar fi avut clienţi şi în Marea Britanie, Franţa şi Polonia, deşi nu există date că în aceste ţări ar fi fost vândute ouă contaminate.

Cotidianul olandez Volkskrant a relatat că substanţa ilegală a fost utilizată de ferme din Olanda timp de peste un an. Autoritatea olandeză pentru siguranţa alimentară a declarat publicaţiei că nu este clar dacă în toată această perioadă au fost puse în vânzare ouă contaminate.

Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la o companie românească, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea. Potrivit sursei amintite, compania olandeză ar fi cumpărat 3.000 de litri de Fiprocid pentru suma de 108.000 euro.

Acest insecticid conţine, în proporţie de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea. Ulterior, ar fi fost solicitată o cantitate mai mare, însă nu este clar dacă această tranzacţie a mai avut loc.

Ascultă interviul acordat RFI de Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România
954

Facebook comments