Preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane la RFI: Legea salarizării, impact devastator

presedinte_camera_comert_romano_germana_lege_salarizare.jpg

Legea salarizării nemulţumeşte mediul de afaceri (Foto: RFI)
Legea salarizării nemulţumeşte mediul de afaceri (Foto: RFI)

Legea salarizării în sectorul bugetar este inutilă, dacă nu se face şi reforma administrativă, declară la RFI preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, Dragoş Anastasiu. El spune că oamenii de afaceri ar trebui să iasă şi ei în stradă, cu banderole pe braţ.

Dragoş Anastasiu se arată îngrijorat de proiectul legii salarizării: „Privesc cu îngrijorare, pentru că sigur că este o lege de care avem nevoie, dar cred că nu s-au stabilit de la bun început principiile care ar trebui să stea la baza acestei legi. Vă dau un exemplu: mediul de afaceri susţine că anvelopa salarială totală trebuie să scadă, nu să crească şi asta se poate realiza nu neapărat prin scăderea salariilor, ci prin scăderea numărului de persoane care lucrează la stat, având în vedere că România este una dintre ţările cu cele mai multe persoane bugetare pe cap de locuitor, ca să zic aşa, la mia de locuitori”.

În opinia sa, „degeaba facem legea salarizării unitare, dacă nu facem reforma administrativă şi regionalizarea sau măcar reforma administrativă, pentru că sunt tot felul de instituţii care nu prea îşi mai au rolul. Nu cred că avem nevoie de 3.200 de primării, nu cred că avem nevoie de 42 de consilii judeţene şi aşa mai departe. Deci există un spaţiu destul de important unde se pot face nişte economii, pentru ca salariile celor care rămân acolo să crească”.

 

„Mediul de afaceri se confruntă cu cea mai mare criză de după 1989”

 

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane atrage atenţia că „mediul de afaceri se confruntă probabil cu cea mai mare criză pe care am avut-o vreodată după 1989 în ceea ce priveşte forţa de muncă. Avem trei-patru milioane de oameni plecaţi în străinătate, sistemul de învăţământ nu mai livrează ceea ce trebuie să livreze, avem o problemă care se adânceşte, de mentalitate, a celor care ies din şcoli şi de competenţe profesionale şi avem nevoie de oameni”.

Ce impact va avea legea salarizării asupra mediului privat? „Nu ştiu care este impactul general financiar, pentru că nici nu s-a făcut neapărat vorbire despre el sau cel puţin nu a ajuns la urechile mele. Eu cred că dacă va rămâne aşa cum este ea propusă în momentul de faţă, impactul va fi devastator din punct de vedere financiar, dar impactul va fi devastator şi din celelalte puncte de vedere, adică al migrării forţei de muncă de la privat la stat, al motivării şi aşa mai departe”, spune Dragoş Anastasiu.

 

Protestul oamenilor de afaceri?

 

Solicitat să comenteze protestul de marţi al funcţionarilor, Dragoş Anastasiu a răspuns: „Sigur că fiecare protestează din punctul lui de vedere. Cred că mediul de afaceri ar trebui de asemenea să protesteze şi vor fi două proteste antagonice, dar fiecare are dreptul să protesteze în fel şi chip”.

Cum ar putea protesta oamenii de afaceri? „La fel, luăm banderole galbene şi ieşim în faţa Guvernului, explicându-le că lucrurile trebuie făcute cu studiu de impact, lucrurile trebuie făcute în consultare profundă cu mediul de afaceri”, afirmă el.

 
Dragoş Anastasiu, despre salarizarea în sectorul bugetar