Investitorii francezi, îngrijorați, pledează pentru predictibilitate

adriana_record_directorul_ccifer.jpg

Adriana Record, director executiv al Camerei de Comerț și Industrie Franceză din România (CCIFER)
Image source: 
CCIFER

Camera de Comerț și Industrie Franceză din România își exprimă îngrijorarea privind efectele adoptării ordonanței de urgență și a proiectului de modificare a codului penal.

Companiile franceze își doresc un proces legislativ transparent și dezbatere publică, explică într-un interviu la RFI Adriana Record, director executiv al Camerei de Comerț și Industrie Franceze din România.

Adriana Record: CCIFER a publicat un comunicat de presă pentru a-și exprima îngrijorarea în legătură cu evenimentele din ultimele zile și privind efectele ordonanței și proiectului de modificare a Codului Penal asupra mediului de business din România. Investitorii francezi și nu numai sunt îngrijorați de predictibilitatea pe care o pot avea asupra climatului economic în România. Evenimentele din ultimele zile pun o problemă de credibilitate în ochii acestora. Există un risc destul de mare de a le zdruncina încrederea în România pentru proiectele pe care le au.

Reporter: Cum se reflectă, mai exact, lipsa aceasta de predictibilitate și zdruncinarea încrederii? Care ar fi efectele?

A.R: Printre efectele la care ne putem aștepta se numără, în primul rând, afectarea imaginii României în interior, față de investitorii deja prezenți, și în exterior, față de investitorii potențiali. Este o imagine pe care România a construit-o de-a lungul timpului. Concret, acest lucru se poate traduce prin întârzierea sau chiar sistarea mai multor proiecte de dezvoltare sau de investiții.

Rep: Poate afecta prezența companiilor franceze, în sensul în care nu vor veni alte companii sau se poate ajunge ca cele care sunt aici să plece?

A.R: Este prematur să ne pronunțăm asupra unor consecințe definitive. Cred că investitorii sunt în prezent într-o stare de expectativă. Lumea așteaptă să vadă ce se va întâmpla, care va fi cursul istoriei. Este clar că în ceea ce privește companiile mari sunt întrebări și semne de îngrijorare exprimate de Paris față de filialele din România. Anumiți investitori chiar s-au exprimat public asupra intenției de a pune proiectele în stand-by.

Rep: Există în acest moment parteneriate între statul român și investitori francezi care pot fi periclitate?

A.R: Cred că este prematur să vorbim despre periclitarea proiectelor în curs.

Rep: Care este starea de spirit a membrilor pe care îi reprezentați? Cum privesc lucrurile? Ați spus că există această îngrijorare. Vă întreabă direct? Își pun anumite probleme? Dacă da, ce fel de probleme?

A.R: Avem un dialog destul de bogat cu membrii, atât la nivelul companiilor, cât și la nivelul salariaților acestora, care și-au exprimat o așteptare față de comunitatea de afaceri pentru a lua o poziție față de ceea ce se întâmplă. Pe de o parte, la nivelul companiilor această predictibilitate și încredere sunt deosebit de importante pentru proiectele de viitor. În ceea ce privește salariații, oamenii aveau nevoie de un gest de solidaritate față de propriile lor preocupări. De fapt, ne dorim transparența procesului legislativ și dezbaterea publică. Așteptările comunității merg în acest sens, pentru a restaura această încredere în parteneriatul dintre companii și autoritățile publice.

Adriana Record, director executiv al Camerei de Comerț și Industrie Franceze din România, despre îngrijorările investitorilor francezi