Philippe Gustin: Investitori francezi, veniţi în România, dar pregătiţi-vă bine!

gustin.jpg

Fostul ambasador al Franţei în România, Philippe Gustin
Image source: 
Bianca Pădurean

Fostul Ambasador al Franţei în România, Philippe Gustin, recomandă României să îşi dezvolte infrastructura, în special, în centrul şi estul ţării, pentru o mai bună susţinere a economiei. Gustin recomandă investitorilor francezi să vină în România, dar să îşi facă bine temele de acasă, pentru a evalua corect avantajele şi dezavantajele pieţei de la noi. Fostul ambasador a mai atras atenţia şi asupra resurselor umane din România care tind să îşi piardă avantajul competitiv al preţului scăzut. Aceste declaraţii au fost făcute la Cluj, acolo unde funcţionează, de câţiva ani, un Club al Oamenilor de Afaceri Francofoni, în care activează câteva zeci de firme. Tot aici, studiază aproximativ 2000 de studenţi francezi şi francofoni.

Fostul ambasador al Republicii franceze, Philippe Gustin, este de părere că mediul de afaceri din România este unul propice pentru companiile franceze.

“Există, azi, în România, aproape 7.000 de întreprinderi cu capital francez. Există, mai ales, 38 de întreprinderi dintre cele 40 cele mai mari societăți franceze cotate la Bursa din Paris, cele mai mari 40 de întreprinderi franceze, care sunt prezente în România. Această prezență franceză a generat – nu mai știu cifrele actuale, dar când am părăsit România, anul trecut – estimez că a generat aproximativ 100.000 de locuri de muncă. Deci este o prezență extrem de importantă. Contează, de asemenea, mărimea acestor întreprinderi. O întreprindere precum Dacia nu mai poate fi considerată azi doar o simplă companie cu capital francez, Renault, ci a devenit o întreprindere românească, exportatoare, care are propria sa viață ca întreprindere, care se extinde și se dezvoltă și în alte țări – mă gândesc în mod particular la Maroc, azi, iar mâine poate și în alte zone ale lumii.  Am reușit împreună, Franța și România, în acest domeniu economic să creăm entități care sunt recunoscute și care sunt extrem de puternice și care participă, într-o manieră foarte importantă, la îmbogățirea și dezvoltarea României, fără să sărăcească în vreun fel Franța”.

Fostul ambasador consideră că această complementaritate economică a României şi Franţei este una foarte importantă azi și crede că în viitor parteneriatul economic trebuie să continue.

“România are două atu-uri principale. Primul este faptul că România este o mare țară industrială, cu o mare cultură industrială, cu un savoir-faire, cu competențe industriale, pentru că sunt oameni care știu cum este să lucrezi în industrie. Și în al doilea rând, România este o țară care are un cost al producției scăzut, în special un cost al manoperei. Lucrurile se schimbă încet, dar sigur. Unde trebuie să fim foarte atenți este creșterea costurilor cu angajații. Acest fenomen trebuie să fie compatibil cu atractivitatea pe care o prezintă România, pentru că există o concurență mare în prezent și, de asemenea, mai trebuie să fim foarte atenți, repet acest lucru de mai multă vreme, să fim preocupați de asigurarea resurselor umane. Aceste resurse reprezintă bogăția României”.

Cât despre viitorii investitori în România, fostul ambasador francez îi sfătuieşte să vină în continuare aici, dar să fie foarte atenţi să înțeleagă bine realitatea locală.

“Suntem în Uniunea Europeană, dar există chestiuni care țin de practică: pe piaţa muncii, în practica administrativă, care pot fi puțin diferite. Oricum, trebuie să știe că avem servicii în cadrul ambasadei sau în cadrul camerelor de comerț ori în cadrul cluburilor de afaceri, de exemplu Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, care pot să însoțească, să acompanieze companiile noi care vor să investească pentru a evita piedicile sau, pur și simplu, pentru a le explica viața, cum funcționează lucrurile, pentru a evita pierderile de timp sau erorile. Deci, sfatul meu pentru toate aceste întreprinderi este să vină în România, să vadă că această țară nu este obligatoriu conformă cu caricaturile pe care pot să le vadă francezii care nu ies niciodată dincolo de periferia Parisului, așadar să vină aici, să vadă toată bogăția acestei țări, dar și să pregătească așa cum se cuvine o investiție pentru că am văzut și erori, am văzut și investitori care au plecat! Trebuie să spunem că acest lucru s-a întâmplat pentru că nu au pregătit corespunzător lucrurile”.

Philippe Gustin a fost ambasador al Franţei la Bucureşti în perioada februarie 2012 – aprilie 2014.

 

 

Ascultă principalele declaraţii făcute de Philippe Gustin la o întâlnire cu Clubul Oamenilor de Afaceri Francofoni de la Cluj Napoca