Dochia: Productivitatea nu a crescut atât de repede pe cât au crescut salariile minime în ultimii ani

Salariul minim a crescut foarte rapid în România, lucru ce a creat o mare presiune pentru multe IMM-uri. Iată ce spune la RFI analistul economic, Aurelian Dochia, care comentează anunţul ministrului de Finanţe privind salariul minim din 2016.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi a mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră, a anunţat recent ministrul de Finanţe, Anca Dragu.

În opinia lui Aurelian Dochia, "este un mod elegant de a amâna această decizie. Ştim foarte bine că în ultima vreme, salariul minim a crescut foarte rapid în România şi asta a creat o mare presiune pentru multe întreprinderi mici şi mijlocii, care nu pot să facă faţă unor asemenea salarii crescute".

"Pe de altă parte, a modificat foarte mult raportul între diversele salarii din România, pentru că în 2016, în condiţiile în care creşte din nou salariul minim la 1.200, raportul între salariul minim şi cel mediu ajunge undeva la 48%, ceea ce înseamnă că se comprimă foarte mult grila de salarii şi societăţile au mult mai puţine posibilităţi să stimuleze competenţa plătind salarii corespunzătoare celor care aduc o contribuţie în plus şi ele sunt obligate să-şi plătească toţi angajaţii cu salariul minim sau undeva aproape de salariul minim. Trebuie să observăm că productivitatea nu a crescut în nici un caz atât de repede pe cât au crescut salariile minime în ultimii ani. Aşa că aici rămâne un punct care este nevralgic şi care s-ar putea să constituie o slăbiciune pentru economia românească în continuare", conchide analistul economic.

 
Aurelian Dochia, despre amânarea creşterii salariului minim în 2016