Scandalul Volkswagen duce la schimbări în industria auto

Scandalul Volkswagen s-ar putea dovedi un moment crucial pentru industria auto din întreaga lume și ar putea avea repercursiuni profunde şi de lungă durată, susține agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings. Compania germană intenţionează să repare până la 11 milioane de mașini diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analişti la peste 6,5 miliarde de dolari. 

Costurile pe care le are acum de suportat constructorul german de mașini, pentru a elimina problema poluării în exces, dar și investițiile necesare în schimbarea tehnologiilor, s-ar putea dovedi peste capacitatea financiară a firmei, atrag atenția experții Fitch Ratings. Tot ei spun că este prea curând să se facă o estimare a implicaţiilor depline pentru producătorii auto, furnizori şi alte grupuri legate de industria auto, dar se aşteaptă ca întregul sector să fie afectat, în diferite grade.

Din cauza înșelătoriei la care a recurs Volkswagen în cazul motoarelor diesel, sunt de părere analiștii domeniului, autorităţile de reglementare vor reevalua ţintele de limitare a emisiilor şi ar putea adopta unele mai dure. ”Testele privind emisiile vor fi mai dure, fără îndoială, şi vor fi mai apropiate de condiţiile normale de trafic. De asemenea, ar putea creşte vânzarea de vehicule electrice şi hibride, iar unii consumatori ar putea renunţa la motoarele diesel pentru cele pe benzină. Aceste evoluţii vor avea un impact mai mare asupra producătorilor auto din Europa decât asupra rivalilor lor din SUA şi Asia”, avertizează Fitch.

Amintim că grupul auto german Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un program care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche, una dintre cele 12 mărci care aparţin Volkswagen.