Blănculescu: Declararea falimentului Greciei e puţin probabilă

Dacă Grecia ar declara oficial intrarea în incapacitate de plată, ar deveni un declanşator al unei tragedii financiare la nivelul Uniunii Europene. Iată ce spune la RFI Ionel Blănculescu, analist financiar şi consilier onorific al premierului.

În opinia lui Ionel Blănculescu, declararea falimentului Greciei e "destul de puţin probabilă".

El precizează că "şi diriguitorii de la Uniunea Europeană şi creditorii ştiu foarte clar că dacă va fi declarată într-adevăr incapacitatea de plată oficială, care va apărea în Monitorul Oficial al Greciei, în momentul respectiv pur şi simplu mare parte din lumea financiară europeană se va pulveriza (...). Dacă s-ar întâmpla să se declare incapacitate, Grecia ar deveni un declanşator al unei tragedii financiare la nivelul Uniunii Europene".

Din punctul său de vedere, "nu există default tehnic şi default netehnic, ci pur şi simplu incapacitate de plată".

"Deci nu există, la fel cum afirmam despre recesiune că nu există recesiune tehnică şi recesiune de alt tip, astăzi putem spune că Grecia nu poate fi considerată în incapacitate de plată. Din punct de vedere al definiţiei, incapacitatea de plată a unui stat reprezintă sumă de incapacităţi de plată. Deci default-ul unui stat reprezintă sumă de sub-default-uri. Faptul că Grecia nu şi-a achitat la scadenţă o rată de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, în contextul în care Grecia are de achitat şi către alţi creditori şi deocamdată nu se pune problema de default pe liniile respective, nu putem considera Grecia în incapacitate de plată. Incapacitatea de plată reprezintă la fel ca la insolvenţă, reorganizarea judiciară, o antecameră pentru faliment, adică pentru lichidarea judiciară. Deci din punctul meu de vedere, Grecia nu se află în incapacitate de plată în momentul acesta, ca şi stat, ca formulă oficială", explică Ionel Blănculescu.

Grecia a intrat, tehnic, în incapacitate de plăţi, în contextul în care nu a putut plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional.