Ce riscă Grecia, dacă revine la drahmă?

ce_risca_grecia_daca_revine_la_drahma.jpg

Va ieşi Grecia din zona euro? (Foto: Reuters/Yannis Behrakis)
Va ieşi Grecia din zona euro? (Foto: Reuters/Yannis Behrakis)

Puterea de cumpărare a grecilor va scădea cu 40%, dacă Grecia va reveni la drahmă, potrivit unor analişti citaţi de Bloomberg.

Drahma nu o va duce prea bine, dacă Grecia iese din zona euro, spun analiştii. "Iniţial vor avea loc vânzări masive, care vor duce la o depreciere de 30%-40% faţă de dolar. Vom înregistra noi minime record pentru drahmă", crede Neil Jones, director de vânzări la Mizuho Bank din Londra, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

O monedă mai slabă ar ajuta la creşterea economiei elene, pentru că exporturile ar fi stimulate, iar investiţiile străine, încurajate.

Există însă problema costurilor mari de finanţare, de natură structurală, consideră Valentin Marinov, director pentru cercetări în domeniul valutar la divizia de investment banking a Credit Agricole din Londra.

"Unul dintre motivele pentru care credem că grecii vor să stea în zona euro şi în cele din urmă vor face acest lucru este impactul economic masiv care va fi suportat de economie în eventualitatea unui exit", explică analistul, care estimează că deprecierea ar ajunge la 40% în următorul an.

Premierul Alexis Tispras a declarat luni că referendumul de duminică are ca obiectiv prelungirea negocierilor Greciei cu creditorii săi şi nu ieşirea din zona euro. El le-a transmis grecilor că dacă se pronunţă pentru austeritate, să nu se bazeze pe el pentru aplicarea acestor politici.