Acordul de liber schimb UE-SUA: Ce beneficii și ce riscuri pentru România?

sorin_moisa.jpg

Sorin Moisă
Sorin Moisă
Anul acesta, începe o nouă rundă de discuții dure și de substanță pe tema acordului comercial extins dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, pe scurt TTIP. Sunt riscuri pentru România în acest acord? Sunt puncte pe care le-am putea negocia mai bine? Există angoase care trebuie clarificate? Aspectele vor fi lămurite în cadrul dezbaterii naționale ce va începe în luna iunie, spune, la RFI, europarlamentarul Sorin Moisă.
Deși Europa ar avea, economic, enorm de câștigat de pe urma acordului – nu doar în bani, ci și în locuri de muncă și în termeni de acces pe piața americană pentru companiile din UE, există și puncte sensibile, există și riscuri ori angoase în unele state europene. Au existat deja proteste de amploare în Germania și în Franța pe tema Parteneriatului Transatlantic. În România, dezbaterea pe tema TTIP abia acum începe. Din iunie , va fi lansat un proces național de consultare a actorilor importanți din economia românească. Nu doar companii a căror activitate e legată de SUA, dar și oganizații sindicale și patronale, spune, la RFI, inițiatorul acestei campanii, europarlamentarul Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerț Internațional din Parlamentul European.
 
Toți acești actori vor fi invitați să-și prezinte opiniile, dificultățile de care se lovesc, temerile în privința acordului gigantic pe care Comisia Europeană îl negociază de ani buni cu Washingtonul. Este un soi de plebiscit economic, mai spune la RFI Sorin Moisă, care promite și să pună la sfârșit pe masa negocierilor cu americanii concluziile acestei consultări naționale.
 
Interviu Sorin Moisa