Germania îndeamnă Atena să organizeze un referendum în chestiunea reformelor

eurozone_greece.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Germania pare să fi ajuns la capătul răbdării în chestiunea datoriilor Greciei și dă de înțeles că autoritățile de la Atena ar trebui să organizeze un referendum privind rămânerea sau nu în zona euro.

Chiar ministrul de finanțe de la Berlin spune că grecii ar trebui să decidă dacă acceptă reformele economice cerute de finanțatorii internaționali sau aleg să plece din zona euro.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble este în favoarea organizării unui referendum în Grecia privind apartenenţa ţării la zona euro, aceasta fiind o soluţie la blocajul din ultimele luni al negocierilor cu guvernul elen pentru deblocarea programului de susţinere financiară.

”Grecia nu poate fi aruncată din zona euro. Singurul lucru care rămâne ar fi dacă Grecia ar spune ea însăşi că vrea să iasă din zona euro”, spune unul dintre adjuncţii lui Schaeuble, într-o dezbatere la Berlin.

De altfel, chiar șeful finanțelor Germaniei spunea recent ”dacă guvernul elen crede că ar trebui să organizeze un referendum, atunci ar trebui să o facă. Poate ar fi măsura corectă, de a permite populaţiei să spună dacă este pregătită să accepte ce trebuie făcut”. Astfel, Schaeuble susţine ideea unui vot al cetăţenilor greci, prin care fie să accepte reformele economice dorite de creditori pentru a primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 miliarde de euro, fie să opteze să iasă din zona euro.

Referendumul ar pune capăt negocierilor fără rezultat dintre autorităţile elene şi creditorii instituţionali, care au exasperat Germania şi alte ţări din zona euro.

Poziţia ministrului german de finanţe reprezintă o îndepărtare faţă de poziţia Germaniei din 2011. Premierul elen de atunci, Georgios Papandreou, a renunţat la planul organizării unui referendum după ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy i-au cerut să nu îl organizeze.

La ora actuală, premierul grec Alexis Tsipras spune că nu se gândeşte la ieşirea ţării din zona euro şi că se concentrează pe obţinerea ajutorului necesar evitării intrării Greciei în incapacitate de plată.

Iar ministrul elen de interne a declarat, într-un interviu la postul Ant1 TV, că guvernul Greciei a exclus posibilitatea organizării în scurt timp a unui referendum pe tema măsurilor de austeritate, optând pentru o nouă tentativă de a ajunge la un compromis cu creditorii internaţionali.