BNR : Numărul creditelor neperformante va continua să crească

Banca Naţională a României vorbeşte deschis despre problemele sistemului bancar : astfel banca centrală recunoaşte că pierderile din sistem sunt probabil mai mari decât se estima şi crede că rata creditelor neperformante, deja ridicată, va continua să crească şi anul viitor. Totuşi, BNR nu se arată prea îngrijorată şi crede că sistemul bancar va încheia anul pe profit.

Rata creditelor neperformante a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, ajungând la la 21,7%. Directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, spune că "neperformanţa în sistem a explodat” şi “va continua să crească şi anul viitor într-un ritm ca cel înregistrat în octombrie anul acesta”. Din această pierdere, băncile şi-au asumat 64% şi au depus provizioane. Restul de 36% s-ar putea recupera şi oricum băncile pot suporta şi diferenţa pe care nu o realizează din provizioanele deja existente şi recuperarea colaterală, deci BNR nu se îngrijorează prea tare. Totuşi, banca centrală a efectuat recent verificări în sistemul bancar întrucât existau suspiciuni că băncile nu declară integral creditele neperformante. Concluzia : e posibil să mai existe un şoc în lunile noiembrie şi decembrie însă în urma acestuia băncile se vor afla « cât mai aproape de starea reală ».

Deocamdată, BNR estimează că sistemul bancar va încheia acest an cu profit, după ce la nivelul lunii octombrie instituţiile de credit au avut un rezultat pozitiv de peste 1,6 miliarde lei. Anul 2014 nu va fi însă unul la fel de uşor pentru că regulile jocului şi ale transparenţei se vor înăspri. Acest lucru va afecta creditarea, care nu va fi revigorată până în toamna anului viitor, întrucât băncile nu vor fi probabil dispuse să-şi asume riscuri noi în condiţiile în care vor fi supuse unei analize a calităţii activelor în sistem şi unui test de stres.

Revenind la creditele neperformante, cea mai gravă problemă din sistem, şeful Supravegherii din BNR a subliniat că de acum înainte banca centrală va încuraja restructurarea creditelor în sistemul bancar şi va impune băncilor să recunoască toate împrumuturile neperformante, respectiv pierderile, nu să le "ascundă sub preş". In acest sens, Cinteză a avertizat că practica scoaterii creditelor neperformante din bilanţurile băncilor cu renunţarea la dreptul de a mai recupera ulterior sume de la debitori este riscantă. Băncile au pierdut deja masiv din cauza aşa numitelor « credite doar cu buletinul », negarantate în niciun fel, şi în cazul cărora şansele de recuperare sunt extrem de reduse.