Cameron promite reduceri de impozite pentru 30 de milioane de britanici

david-cameron-dementia-ca-447414.jpg

Premierul britanic David Cameron

Prim ministrul Marii Britanii, David Cameron, a promis reduceri de impozite pentru toți cei care lucrează, în cazul unei victorii în alegeri a Partidului Conservator. Premierul Cameron a menționat în discursul său la conferința anuală a partidului pe care-l conduce și măsuri de limitare a migrației din statele Uniunii Europene.

Discursul liderului Conservator a fost extrem de important întrucât aceasta este ultima conferință a patidului de guvernământ înaintea alegerilor generale de anul viitor.

Promisiunea care a atras cel mai mult atenția este reducerea impozitului pe venit, de care vor beneficia toți cei care lucrează.

În primul rând, a spus premierul Cameron, suma anuală de la care va începe plata impozitului pe venit va ajunge de la 10000 de lire, cât este în prezent, la 12500 în 2020, anul în care se încheie termenul viitorului parlament.

Această măsură, favorabilă mai ales acelora cu venituri mici, a fost însoțită de promisiunea ridicării pragului de la care va începe plata ratei de 40% de la 42000 cât este în prezent la 50000 în 2020.

Rata de bază a impozitului pe venit în Marea Britanie este de 20% și în ultimii ani tot mai multe persoane care nu pot fi considerate bogate – profesori, asistente medicale, alți lucrători din sectorul public – au fost prinse în rata de 40%.

Rata marginală de impozitare va rămâne la  45% pentru veniturile care depășesc 150000 de lire anual.

Experții consideră că punerea în practică a unor astfel de reduceri de impozite are costa șapte miliarde de lire pe an.

Pericolul UKIP

De unde va compensa un viitor guvern Conservator reducerile de venituri bugetare cauzate de aceste cadouri fiscale?

Ministrul de finanțe, George Osborne, a spus luni într-un discurs la conferință, că se vor efectua în continuare reduceri ale cheltuielilor bugetare, în vederea eliminării deficitului bugetar până în 2018.

Un capitol special va fi reducerea beneficiilor sociale plătite persoanelor care lucrează și o astfel de măsură nu va fi deloc populară, mai ales pentru cei cu venituri mici.

Premierul Cameron a promis și protejarea de reduceri a bugetului serviciului național de sănătate (NHS) și a lansat un atac dur la adresa Partidului Laburist din opoziție, care l-a acuzat că pune în primejdie acest serviciu prin tăieri de fonduri.

El a spus că a luat aceasta ca pe un atac personal și a dat exemplul fiului său, care avea un handicap grav și între timp a decedat, care a fost îngrijit tocmai de acest serviciu public de sănătate, pe care peremierul nu îl dorește primejduit, după cum a afirmat în discurs.

Discursul premierului a atins o coardă sensibilă pentru mulți delegați când acesta a promis că reducerea migrației va reprezenta un punct esențial în renegocierea relației Regatului Unit cu UE.

Conservatorii au promis convocarea unui referendum în 2017 privind rămânerea sau nu în UE, în funcție de rezultatul acestor negocieri.

Toate aceste promisiuni vor fi aplicate în practică numai dacă Partidul Conservator obține în 2015 majoritatea absolută în Camera Comunelor.

Or, la ora actuală în sondaje Partidul Conservator este cu câteva procente în urma Partidului Laburist, iar Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), care doreșete ieșirea Marii Britanii din UE, este aproape de 15% în intențiile de vot, atrăgând în ultima lună doi deputați Conservatori.

“Un vot pentru UKIP este de fapt un vot pentru Laburiști”, a avertizat premierul Cameron, dat fiind că majoritatea votanților UKIP sunt la ora actuală foști votanți Conservatori și datorită sistemului de vot majoritar uninominal o astfel de migrație riscă să faciliteze victoria Partidului Laburist chiar cu un scor național sub 35%.

 

Corespondentul RFI la Londra Petru Clej