CEZ reclamă România la Comisia Europeană

Grupul energetic CEZ din Cehia a reclamat România la Comisia Europeană în legătură cu decizia guvernului de a amâna acordarea unor certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă. Compania estimează că din această cauză ar putea pierde 230 de milioane de euro.

CEZ este cel mai mare investitor în domeniul energiilor regenerabile din România. Intrat în piaţa locală în 2005, când a cumpărat Electrica Oltenia, grupul din Cehia a investit peste 1 miliard de euro în România, potrivit companiei. Unul din domeniile în care CEZ a cheltuit sume mari este cel al energiei din surse regenerabile. La ora actuală, CEZ are în Dobrogea parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 600 MW, cea mai mare din România pentru acest tip de producţie a energiei. Planul de investiţii s-a bazat şi pe o schemă de subvenţionare din partea statului, numai că recent autorităţile au decis modificarea acesteia.

Astfel, fiecare producător primea gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Reguli schimbate retroactiv

Guvernul a hotărât, la începutul lunii iunie, să amâne acordarea unui certificat din cele două alocate producţiei de energie eoliană până în 2017. Restul certificatelor urmează să fie distribuite eşalonat începând din anul 2018.

CEZ, care operează în România cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, susţine că schimbarea regulilor în mod retroactiv contravine principiilor de bază ale Uniunii Europene.

Astfel, la valoarea actuală a certificatelor verzi ale CEZ , înseamnă că, odată cu aceste schimbări, o parte dintre veniturile companiei din schema de sprijin - până la 66 de milioane de euro - vor fi amânate până în 2018-2020. Până atunci, valoarea certificatelor ar putea scădea, iar România ar putea ajusta în continuare întreaga schemă de sprijin. „În acest moment, este imposibil să cuantificăm pierderile posibile, pentru că nu am pierdut unul dintre certificatele acordate, ci a fost doar amânat pentru perioada 2018-2020”, a transmis CEZ într-un comunicat. „Această măsură este în contradicţie cu principiile fundamentale ale Uniunii Europene”, a mai susţinut compania cehă.

O primă reacţie a Comisiei Europene

Comisia Europeană a anunţat că urmăreşte situaţia din România şi investighează plângeri similare cu privire la schimbările legislative venite din partea altor companii implicate în sectorul energiei regenerabile din România. „Un număr de reclamaţii ale unor actuali sau viitori beneficiari sunt de asemenea investigate”, a declarat purtătoarea de cuvânt Marlene Holzner, într-un comunicat. „Comisia va prezenta ghidul său privind schemele de sprijin pentru energie regenerabilă şi cu privire la intervenţiile guvernamentale în sectorul energetic mai pe larg, în toamnă", a adăugat Holzner.

Deocamdată, pentru că decizia guvernului de la Bucureşti a nemulţumit investitorii în astfel de unităţi de producţie a electricităţii, CEZ anunţă că ia în calcul inclusiv apelarea la o curte de arbitraj. Reprezentanţii CEZ spun că nu cunosc condiţiile în care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde şi sunt îngrijoraţi că ar putea apărea noi schimbări până în 2017.

Anterior, în luna iulie, preşedintele CEZ România, Jan Veskrna, a declarat că grupul ceh va cere executivului să garanteze că va acorda, după 2017, contravaloarea certificatelor verzi amânate la începutul lunii iunie, a căror valoare se ridică la 1,8 miliarde lei (400 milioane euro).

CEZ a avut anul trecut în România un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare faţă de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influenţat semnificativ de recuperarea unor creanţe de la CFR. Cifra de afaceri a CEZ în România a urcat de la 1,7 miliarde de lei în 2011 la 1,9 miliarde de lei anul trecut.