Băncile româneşti revin pe profit ?

billets-poing-0.jpg

Sursa foto : Getty Images/Photodisc/Ken Welsh

Principalele bănci de pe piaţa românească încep să îşi revină şi să înregistreze profituri, după o serie de pierderi care au alarmat inclusiv agenţiile internaţionale de rating...Totuşi, compania de consultanţă Ernst and Young nu le prezice un viitor prea liniştit băncilor româneşti, în condiţiile în care băncile mamă vor continua să îşi menţină expunerea scăzută în România.

Zilele acestea raportările venite de la bănci au fost îmbucurătoare pentru sector. Astfel, rezultatele înregistrate de BCR la sfârşitul primelor şase luni din acest an arată că instituţia de credit a trecut pe profit, după o lungă perioadă de pierderi. În primul semestru, BCR a raportat un profit de peste 556 de milioane de lei, faţă de o pierdere de peste 548 de milioane de lei în aceiaşi perioadă a anului trecut. Şi BRD a raportat rezultate bune : profitul net al băncii a urcat cu 58 la sută în primele şase luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012, până la 62 de milioane de lei. În fine, şi ocupanta locului al treilea în topul celor mai mari bănci din România după activele raportate la finele lui 2012, Banca Transilvania, a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net de peste 180 de milioane de lei, în creştere uşoară cu 0,31 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Ernst and Young crede că băncile româneşti vor suferi în continuare 

Cum spuneam, datele sunt încurajatoare...Totuşi, compania Ernst and Young avertizează că nu a venit încă vremea ca bancherii să desfacă sticlele de şampanie : lipsa unor finanţări substanţiale din partea băncilor mamă va duce la stagnarea creditării în România, evoluţie care va afecta băncile, deoarece fără o creştere susţinută a creditelor pe termen scurt ele nu se pot aştepta la reducerea creditelor neperformante. « Pe lângă implicaţiile situaţiei de la nivel european, băncile din România se confruntă cu o lipsă de încredere a consumatorilor şi a decidenţilor din companii, dar şi cu o reducere a capacităţii de îndatorare a acestora. Din păcate, stagnarea creditării ar putea afecta băncile, dincolo de efectul direct asupra valorii activelor şi a veniturilor din dobânzi, deoarece, fără o creştere susţinută a creditelor nu ne putem aştepta la o inversare pe termen scurt a evoluţiei creditelor neperformante şi a valorii activelor cu care sunt garantate", avertizează Ernst and Young România.

Raportările băncilor confirmă că în continuare creditarea e la un nivel scăzut

Că lucrurile stau aşa o arată chiar cifrele publicate zilele acestea de bănci..."La nivelul sistemului bancar, prima jumătate a anului 2013 a fost caracterizată printr-o activitate de creditare în pierdere de viteză. În consecinţă, BRD a acţionat într-un mediu economic marcat de o cerere slabă de credite atât din partea clientelei de persoane fizice, cât şi din partea companiilor, care şi-au limitat investiţiile", se arată într-un comunicat al băncii, care nu a acordat până la jumătatea anului credite decât în valoare de 34 de miliarde lei, cu un procent mai puţin faţă de 30 iunie 2012. În cazul BRD, depozitele au avansat însă cu 0,9 la sută, la 33 de miliarde lei. În fine, costul net al riscului pentru BRD a scăzut cu 7,8 la sută faţă de primele şase luni ale anului trecut. În fine, capitalizarea băncii se situează la 5,47 miliarde lei.

Şi în cazul BCR, activele s-au redus cu aproape cinci procente, la peste 69 de miliarde lei faţă de finele anului trecut. Totuşi BCR şi-a menţinut poziţia de lider al pieţei în funcţie de active. Şi BCR a scăzut costul net cu provizioanele de risc aferente creditelor cu aproape 38 la sută, din cauza unui flux mai redus de împrumuturi neperformante iar rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut de la 53, la 61,6 la sută. Totuşi, rata creditelor neperformante a crescut în continuare, la peste 29 la sută din portofoliul total de împrumuturi la finele lunii iunie. În schimb, creditele acordate au fost mai puţine : soldul creditelor acordate a scăzut cu 4,3 la sută faţă de finele anului trecut, de la 53 de miliarde de lei la peste 50 de miliarde lei, pe fondul unei cereri slabe de finanţare. Acum, "banca intenţionează să se concentreze asupra creditării în lei, astfel încât să inverseze combinaţia de valute în cadrul portofoliului de credite pe termen mediu şi lung şi să-şi folosească din plin capacitatea puternică de autofinaţare în lei", se arată într-un comunicat.

În fine, şi în cazul Băncii Transilvania, soldul creditelor se situa la peste 17 miliarde de lei după primele şase luni, incluzând creanţele aferente. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 11,94 la sută din totalul portofoliului de credite al băncii, a cărei capitalizare este de 2,73 miliarde lei.

Ce spun bancherii europeni ?

Revenind la Ernst and Young şi ultimul studiu efectuat în rândul a 250 de bănci din Europa, în ţări precum Austria, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, ţările nordice, Polonia, Spania, Elveţia şi Marea Britanie, acesta relevă că jumătate dintre instituţiile bancare intervievate estimează că îşi vor reduce expunerea. Totodată, deşi se aşteaptă o creştere a cererii de creditare în mai multe sectoare şi segmente de clientelă, băncile vor fi mai restrictive în finanţarea acestora şi, în special, a sectorului de construcţii şi a imobiliarelor. "Deşi studiul nu acoperă deocamdată România, rezultatele pot fi relevante pentru sectorul bancar local, deoarece aproximativ 85 la sută din totalul activelor bancare sunt deţinute de filiale ale băncilor europene, deci o parte din evoluţiile identificate vor avea implicaţii şi pentru filialele locale", se arată într-un comunicat Ernst and Young România. Astfel, potrivit studiului, băncile vor continua să îşi reducă dependenţa de finanţările băncilor centrale, 45 la sută dintre cei chestionaţi în cadrul studiului fiind încrezători că vor fi în măsură să îşi îmbunătăţească mixul de finanţare în acest an. În acelaşi timp, o treime din bănci încă se aşteaptă la o creştere a provizioanelor de risc de credit, comparativ cu 44 la sută în toamna anului trecut.