Începe construcţia celui mai puternic laser din lume

Vineri începe construcţia celui mai mare laser din lume, care va funcţiona din 2017 la Măgurele, lângă Bucureşti. Potrivit specialiştilor, puterea laserelor care vor funcţiona la Măgurele va fi atât de mare încât ar putea duce, teoretic, la teleportare. În traducerea, asta înseamnă puterea a 100.000 de miliarde de becuri de 100 de waţi fiecare.

Odată ce va fi terminat, super – laserul de la Măgurele va fi folosit în cercetare, de exemplu cea a nucleului atomic, dar va avea şi scopuri practice, aşa cum e securitatea şi prevenirea terorismului prin detectarea materialelor speciale de interes strategic. Oamenii de ştiinţă se gândesc deja la apariţia unor metode inovatoare de tratament în medicină odată ce laserul va permite producerea unor noi tipuri de radioizotopi sau noi tehnici de imagistică medicală. De asemenea, laserul va fi folosit pentru identificarea la distanţă a materialelor nucleare, pentru inspectarea neintruzivă a containerelor cu mărfuri şi pentru managementul deşeurilor radioactive.

Numai realizarea infrastructurii laserului costă 243 de milioane de euro, dar România plăteşte doar 50 de milioane, restul fiind fonduri europene.

Clădirea celui mai mare laser din lume va fi construită pe amortizoare seismice, pentru a se evita un dezastru ce ar putea fi provocat de vibraţii, iar corpul dedicat fasciculului gama va avea nu mai puţin de 12 niveluri subterane. Clădirea ce va adăposti instalaţia laserului va fi decuplată de sol, pentru că nu este admisă niciun fel de vibraţie. Totul va sta pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru că la puterea imensă a laserelor care vor funcţiona în interior s-ar produce un dezastru dacă s-ar simţi şi tocurile unei femei, spune Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.

Clădirea va avea două corpuri solidare - unul pentru lasere şi unul pentru fasiculul gama, suprafaţa primului fiind de 4.406 metri pătraţi, iar a celui de-al doilea, de 6.604 metri pătraţi. În clădire va fi integrat un corp de laboratoare, cu o suprafaţă de 2.396 de metri pătraţi. La corpul dedicat laserelor vor fi opt niveluri subterane, iar la cel al fasiculului gama, 12 niveluri sub pământ.

Puterea laserelor de la ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) va fi impresionantă – 10 PW (petawaţi) fiecare, adică 10 milioane de miliarde de waţi. Dacă pulsul laser de o asemenea putere ar dura o secundă, ar fi necesară toată energia electrică produsă în lume timp de aproape două săptămâni pentru a-l alimenta. 10 PW înseamnă de peste 1000 de ori mai mult decât puterea instalată a tuturor centralelor electrice din lume, dar datorită faptului că durata pulsului laser este extem de scurtă (de ordinul zecilor de femtosecunde, adică milionimi de miliardime de secundă), consumul mediu de energie în timpul funcţionării este unul rezonabil.

Ambele echipamente mari de la ELI-NP, sistemul laser şi cel de producere a fasciculului gama, depăşesc cu mult cele mai performante astfel de echipamente existente în momentul de faţă. Cele mai puternice lasere date în funcţiune în lume până în prezent, respectiv la Rutherford Appleton Laboratory - Marea Britanie, University of Texas şi Lawrence Livermore National Laboratory – SUA, abia au atins pragul de 1PW.