Guvernul Portugaliei anunță noi măsuri de austeritate

Țara nu-și găsește liniștea deloc. După veto-ul Curții Coonstituționale care a împiedicat adoptarea bugetului de austeritate pe anul acesta, Executivul a anunțat noi măsuri de economisire la buget. Creșteri de impozite sunt însă excluse.

Executivul de la Lisabona vrea să economisească în continuare. Cum a decis să nu crească taxe, premierul Pedro Passos Coelho s-a apucat de tăieri bugetare. Sectoarele care vor fi afectate sunt Securitatea, Sănătatea și Educația. Nu de alta, dar țara e amenințată de faliment dacă nu îndeplinește condițiile impuse de creditorii internaționali. Cel puțin asta este motivația premierului.

Care este contextul care îl constrânge pe primul ministru să ia aceste măsuri drastice?

Simplu: faptul că i-au fost interzise alte măsuri drastice. Mai exact, judecătorii Curții Constituționale au declarat nule de drept pasajele din buget care se refereau la desființare celui de-al 14-lea salariu pentru bugetari și celei de-a 14 plăți pentru pensionari, precum și reducerile de la concediul medical și ajutorul de șomaj. Conform unor calcule efectuate de presa portugheză, gaura din bugetul țării s-ar ridica astfel la 1,25 miliarde Euro.

Primul ministru a precizat în context că verdictul Curții are urmări serioase asupra țării sale. Portugalia nu se mai poate baza cu siguranță pe eliberarea noii tranșe din pachetul de asistență financiară, deocamdată e incert dacă va putea îndeplini criteriile impuse de creditori. Un nou pachet de asistență este însă exclus, conform Guvernului de la Lisabona.

Pachetul și efectele

Portugalia a primit de la statele Euro și de la FMI un ajutor de 78 de miliarde de Euro pentru a nu intra în incapacitate de plată. La schimb, guvernul socialist de atunci s-a angajat să facă tăieri bugetare și să privatizeze sectorul public. Susținerea publică a măsurilor de austeritate a dispărut însă. Dacă la început portughezii au tras alături de guvernul lor pentru asanarea bugetară, acum oamenii nu mai au răbdare, mai ales în condițiile unui șomaj record. Bugetul pentru anul acesta prevedea reduceri în valoare de 5,3 miliarde Euro. Guvernul conservator rezistă, deocamdată. Miercurea trecută, cabinetul a trecut de o moțiune de cenzură a socialiștilor.