SUA pot sancţiona Rusia drastic, prăbuşind preţul petrolului

Congresul american consideră episodul Crimeea drept "un moment periculos al istoriei, cu consecințe mondiale" şi după ce a aprobat o serie de sancţiuni punctuale împotriva unor oficiali ruşi, anunţă că în următoarele săptămâni va pune la punct noi măsuri punitive. Cunoscuta agenţie de presă Bloomberg spune că în calcul ar putea fi luată şi propunerea miliardarului George Soros. Acesta a sugerat că Statele Unite ar putea lovi serios în interesele Rusiei, dacă ar vinde petrol din uriaşele rezerve acumulate, trăgând astfel preţurile în jos.

Statele Unite au puterea să dispună cea mai dură sancţiune posibilă împotriva lui Putin pentru anexarea Crimeei : aruncarea pe piaţă a unei părţi din rezervele de petrol ar provoca scăderea preţurilor, afectând serios vânzările strategice ale Rusiei, declara George Soros săptămâna trecută la Berlin. Propunerea a ajuns şi la urechile congresmanilor americani, care s-au grăbit să o susţină ca o posibilă alternativă la sancţiunile clasice. "America poate şi ar trebui să devină o superputere în domeniul energiei. Ultimul lucru pe care îl doreşte Putin este să concureze cu Statele Unite ale Americii în cursa din energie", spunea zilele acestea în Congres senatorul democrat Mary Landrieu, preşedinte al Comisiei pentru Energie şi Resurse Naturale din Senatul Statelor Unite. Deocamdată, Secretarul pentru Energie din Guvernul american, Ernest Moniz, a respins această variantă, dar ea este luată serios în calcul de Congres, scrie Bloomberg.

Şi analiştii în domeniul energetic o văd ca pe o sancţiune viabilă la adresa Rusiei : dacă Statele Unite ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerva naţională de petrol, ar provoca deprecierea preţului petrolului cu 12 dolari, potrivit lui Philip Verleger, consultant şi fost conslier în administraţiile Ford şi Carter. O astfel de scădere a preţului petrolului ar genera pentru Rusia venituri pierdute de 40 miliarde de dolari din vânzările de petrol şi gaze naturale, echivalentul a 2% din PIB, estimează analistul. "Avem foarte mult petrol, de care nu avem nevoie. Îl putem vinde acum, astăzi, pentru a exercita presiune economică asupra Rusiei", a mai declarat consultantul.

De asemenea, susţinătorii ideii spun că utilizarea rezervelor de petrol ar aduce câştiguri Statelor Unite, deoarece ar reduce importurile şi ar ajuta exporturile de produse petroliere, precum carburanţi, cu o marjă de profit mai ridicată pentru rafinăriile din State. Dacă va opta pentru utilizarea rezervelor de petrol în vederea sancţionării Rusiei, Statele Unite ar trebui să se asigure că alţi producători nu vor reduce exporturile pentru a contracara impactul măsurii asupra preţurilor, remarcă Gary Hufbauer, cercetător la Peterson Institute for International Economics. Arabia Saudită, cel mai mare exporator din lume, ar putea coopera deoarece se opune rolului jucat de Rusia în conflictul din Siria, consideră expertul.

Între timp, şi companiile americane de petrol şi gaze naturale fac lobby pentru ridicarea interdicţiilor privind exporturile de energie, introduse în urma crizei din anii '70. Exxon Mobil a anunţat, în luna decembrie, că sprijină ridicarea limitelor. Congresmeni influenţi din Comisia pentru Energie şi Resurse Naturale din Senat s-au arătat de asemenea în favoarea unei astfel de măsuri iar Departamentul Energiei a primit peste 20 de cereri din partea companiilor pentru avizarea unor investiţii de miliarde de dolari în uzine de lichefiere a gazului natural, care să poată fi apoi încărcat în tancuri maritime şi exportat. Până în prezent, autorităţile americane au avizat 7 astfel de proiecte.

Bloomberg aminteşte că deja în ultimele săptămâni s-a discutat intens despre posibilele exporturi de gaze naturale extrase din Statele Unite către Europa, pentru a reduce dependenţa continentului de gazul importat din Rusia, soluţie care necesită timp, deoarece infrastructura nu a fost încă pusă la punct.

Statele Unite deţin rezerve de petrol de 696 milioane de barili, echivalentul necesarului naţional pentru 200 de zile, în timp ce legea impune rezerve echivalente cu consumul pe cel puţin 90 de zile. Rezerva naţională de petrol americană a fost creată în 1975, în urma embargoului arab, pentru a proteja securitatea energetică. Rezerva a fost accesată cel mai recent în anul 2011, când guvernul a utilizat 30 milioane de barili pentru a acoperi golul lăsat în piaţă de întreruperea exporturilor din Libia. Având în vedere creşterea producţiei interne de petrol şi gaze a SUA din ultimii ani, însoţită de o scădere semnificativă a importurilor, necesitatea întreţinerii unei rezerve atât de vaste s-a diminuat, scrie Bloomberg. Astfel, Statele Unite dispun de tot mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte utilizarea rezervei pentru a influenţa piaţa sau din raţiuni geopolitice, lucru discutat şi în cadrul audierilor din Congres.

Casa Albă a anunţat recent că guvernul va vinde 5 milioane de barili din rezerva petrolieră pentru a testa sistemul de distribuţie, inclusiv un oleoduct la care s-au executat recent lucrări. Secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, a subliniat trecută că decizia nu are legătură cu situaţia din Ucraina dar analiştii citaţi de Bloomberg consideră că măsura semnalează că Wahsingtonul este dispus să utilizeze rezervele de petrol dacă tensiunile din Ucraina vor escalada sau dacă livrările internaţionale de ţiţei vor fi perturbate.