Băncile britanice trebuie să atragă capital suplimentar de 25 miliarde lire sterline

lira.jpg

Băncile britanice trebuie să atragă capital suplimentar de 25 miliarde lire sterline

Banca Angliei a cerut instituţiilor de credit din Marea Britanie să atragă capital suplimentar de 25 miliarde lire sterline, transmite Bloomberg. Banii ar urma să acopere potenţialele pierderi provocate de criza din zona euro, amenzi şi alte situaţii nefavorabile.

Banca centrală britanică nu a numit băncile care au nevoie de capital suplimentar şi a precizat că instituţiile de credit au prezentat deja planuri prin care vor acoperi aproximativ jumătate din deficitul de capital. Astfel, băncile britanice trebuie să crească provizioanele pentru acoperirea posibilelor pierderi cauzate de expunerea pe proprietăţi imobiliare comerciale, de criza din zona euro, posibile amenzi dispuse de autorităţi pentru diverse nereguli sau înrăutăţirea riscurilor. Cererea vine după apariţia unui raport al Autorităţii pentru Servicii Financiare, care nu pare prea optimist.

Instituţia de supraveghere face presiuni asupra băncilor să pună deoparte rezerve mai mari, pentru a putea sprijini revenirea economiei prin creşterea creditării. Royal Bank of Scotland şi Lloyds Banking Group au cele mai mari expuneri pe proprietăţi imobiliare comerciale, în timp ce Barclays ar putea fi afectată pe partea de riscuri, consideră analiştii. Totodată, Autoritatea pentru Servicii Financiare consideră că băncile îşi subestimează activele ponderate la risc cu 170 de miliarde de lire, de unde rezultă un deficit de capital de 12 miliarde de lire. Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, spune că deficitul de capital nu reprezintă un risc imediat pentur sistemul bancar, iar situaţia poate fi rezolvată fără probleme. Oficialul a precizat totodată că sectorul bancar nu va mai avea nevoie de bani publici.