Franța produce pentru prima oară energie eoliană offshore

Turbinele din parcul eolian offshore din Saint-Nazaire din vestul Franței, 9 iunie 2022

Turbinele din parcul eolian offshore din Saint-Nazaire din vestul Franței, 9 iunie 2022
Sursa imaginii: 
Staphane Mahe / Reuters via RFI

Săptămâna trecută a fost produsă pentru prima dată în această țară energie electrică de la turbine eoliene offshore situate în largul coastei Saint-Nazaire, în vestul Franței.

„Parcul eolian offshore din Saint-Nazaire a produs primii megawați-oră din energia eoliană offshore a Franței”, a anunțat consorțiul ce administrează parcul eolian (energii regenerabile EDF, Enbridge și CPP) și RTE.

Acest lucru reprezintă „un pas important pentru tranziția energetică”, spun partenerii.

Saint-Nazaire, primul parc eolian offshore ce urmează să fie pus în funcțiune, va fi format în cele din urmă din 80 de turbine eoliene, ce vor fi instalate treptat până la sfâșitul anului.

Încă de la prima amplasare din aprilie, au fost instalate 27 de turbine.

Mai multe parcuri eoliene offshore se află în construcție în Franța. Un parc din Fécamp, Normandia, va intra în funcțiune în 2023, înaintea celor din Saint-Brieuc, Bretania și Courseulles-sur-Mer, care se află tot în Normandia.

Președintele francez, Emmanuel Macron, intenționează să amenajeze 50 de parcuri eoliene offshore până în 2050, cu o capacitate totală de 40 GW și totodată, să încetinească dezvoltarea parcurilor eoliene pe uscat.

Traducere și adaptare de Ștefania Rotaru de pe pagina din limba engleză a RFI