Cum arată locul din Marsilia unde start-up-urile pot pune umărul la „educația viitorului”

Epopée, Marsilia

Intrarea în „satul de inovare” Epopée pentru afacerile la început de drum din Marsilia.
Sursa imaginii: 
L'Epopée via RFI

În suburbiile din nordul Marsiliei, „satul de inovare” Épopée reunește afacerile sociale și educaționale aflate la început de drum. Este un fel de campus care a fost amenajat într-o fostă clădire a unei fabrici care a găzduit cândva Ricard, producătorul celebrului aperitiv Pastis din Franța, potrivit unui reportaj realizat de RFI.

Povestea începe de îndată ce pășești în l'Epopée. Proiecția unui „film de team-building” de 10 minute este menită să-i motiveze și să-i inspire pe nou-veniți.

Dedicat inovației educaționale și sociale în zonele cu probleme din sudul orașului, așa-numitul „Quartiers Nord”, l'Epopée – un spațiu de 19.000 metri pătrați – și-a deschis porțile în 2021.

„L'Epopée este un laborator construit pentru a analiza educația viitorului  […] cu sprijinul oamenilor de știință, a universităților (Stanford, CNRS) cu scopul de a măsura impactul inovației noastre”, a declarat cofondatorul Naïm Zriouel pentru RFI.

„Ne-am dori să influențăm politicile publice și deciziile pe termen lung privind educația și egalitatea”.

În interior se află un bar construit în 1890, unde actorul francez Fernandel obișnuia să-și bea cafeaua. Seniorii din Cercle des Boulistes – un grup care joacă pétanque din cartierul Saint Marthe din Marsilia – vin în fiecare zi să joace cărți și să se întâlnească cu tinerii antreprenori.

Oamenii pot să vină și să plece oricând, să mănânce prânzul sub platani, și să se bucure de o băutură după muncă.

Aproximativ 50 de afaceri aflate la început de drum, ONG-uri și întreprinderi sociale – majoritatea din Marsilia și regiunile înconjurătoare – s-au mutat în incintă. Investițiile lor se ridică la aproximativ 15 milioane de euro.


Naïm Zriouel, unul dintre fondatorii L'Epopée.
Sursa imaginii: 
L'Epopée via RFI

Printre afacerile găzduite de l'Epopée se numără Formatech, specializată în repararea telefoanelor mobile și tabletelor.

Directorul Karim Hamyani lucrează în sectorul electronicelor încă din 2002.

„Mi-am deschis primul magazin în 2010. În 2012, am urmat primul curs de micro-sudură în Shenzen, în China. De asemenea, am făcut cursuri de formare în fiecare an pentru a crea acest ceas inteligent [...] la compania Apple în SUA, dar și în Turcia, Maroc și Tailanda”.

O fereastră de oportunitate

În urma unui nou program de formare care va începe în septembrie, 80% din participanți ar trebui să-și găsească un loc de muncă.

„La nivel ecologic, reducem deșeurile electronice reparând toate aceste dispozitive care urmau să ajungă la gunoi, și îi ajutăm pe oamenii defavorizați, deoarece tarifele sunt evident mai mici”, spune Hamyani.

„Este o oportunitate faptul că putem înființa toate aceste centre de formare pe teritoriul țării”.

Un alt proiect de pe lista l'Epopée este înființarea unei case de discuri, sau mai precis „un studio școlar dedicat sunetului”, explică Deeci, director audiovizual în cadrul l'Epopée care a lucrat ca producător muzical timp de 14 ani.

„Nu vrem doar să descoperim talente, dar și să le oferim șansa de a fi instruiți pentru locuri de muncă la care nu s-ar fi gândit: producători de beat-uri și ingineri de sunet, etc”.

Cel mai important aspect este să se încadreze în „ADN-ul L'Epopée”, adaugă acesta.

„Nu contează de unde vii, dacă ai mai fost instruit, dacă ai învățat de unul singur sau dacă ai diplome ... atât timp cât putem construi un ecosistem de oameni competenți care au calificări ce pot fi puse laolaltă”, explică Deeci.

„Nu te plictisești niciodată”

Acest aspect este confirmat de către Kalène, un stagiar care lucrează alături de Deeci: „Eu am deja un profil destul de autodidact și autonom. Cred că de asta ai nevoie aici pentru a putea avansa”.

Kalène învață la Ecole de la 2è chance (Programul „A doua Șansă”), o organizație care se ocupă de tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani care nu au loc de muncă sau o calificare. Studiază tehnica audiovizualului, fotografie, video și editare.

„Sunt o mulțime de proiecte pe întreg parcursul zilei, așa că nu te plictisești niciodată și te poți dezvolta foarte mult”.

L'Epopée este unul dintre cele patru „programe de antreprenoriat” ce fac parte din planul „Marseille en Grand” lansat de către președintele francez Emmanuel Macron în septembrie 2021.

În mai, „Le Spot” s-a deschis pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani pentru a-i ajuta să pună bazele și să-și creeze propriile proiecte antreprenoriale.

„Mesajul pe care îl transmitem este foarte important. În Marsilia, avem mult talent, și vrem să schimbăm percepția despre tineri în Quartiers Nord”, spune Zriouel.

„Și vrem ca Marsilia să devina capitala inovației sociale și educaționale”.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI