Românii fug de bănci. Adrian Codirlașu explică de ce e mai bine să-ți ții banii la bancă decât cash

romanii_banci_adrian_codirlasu_cash.jpg

Puțini români reușesc să pună bani deoparte, arată un sondaj CEC Bank
Puțini români reușesc să pună bani deoparte, arată un sondaj CEC Bank
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Românii nu au apetit pentru a economisi bani. Două treimi din populație nu au nici un fel de economii, arată un sondaj realizat de CEC Bank, în parteneriat cu FinZoom.ro.

Sondajul arată că 66,5% dintre români nu au nici un fel de economii.

În plus, 50% dintre cei intervievați spun că nu le ajung banii de la un salariu la altul.

De asemenea, jumătate dintre cei care reușesc să pună totuși bani deoparte preferă să evite băncile și să-i păstreze cash. Un lucru neinspirat, atrage atenția la RFI vicepreședintele CFA România Adrian Codirlașu: ”De ce e mai bine la bancă decât cash? Cash există riscul de furt, de pierdere a acelor bani. În cazul economisirii la bancă, avem siguranța fondurilor, ele sunt garantate până în limita a 100.000 de euro. În plus, ele asigură un venit mic, e adevărat, sub inflație, dar măcar sunt garantate, inclusiv securitatea lor e garantată și un anumit venit (...). Ținându-i cash, sunt mult mai ușor de cheltuit acei bani. Am avut acest comportament în primul trimestru al acestui an. În timpul pandemiei, s-a economisit, gradul de economisire a crescut, pentru că fiind impuse restricții, mobilitatea fiind redusă, oportunitățile de a cheltui acei bani erau reduse, însă după ridicarea restricțiilor au ieșit bani din sistemul bancar, aproape un miliard de euro și au intrat în consum, deci acele economii făcute în timpul pandemiei s-au dus în consum”.

Adrian Codirlașu mai precizează că datele macro publicate de INS arată că economisirea e undeva la 12%-13% din venituri. 

 
Adrian Codirlașu, despre sondajul privind economisirea în rândul românilor