Franța: Rata șomajului a scăzut la cel mai mic nivel din 14 ani în primul trimestru din 2022

INSEE

Biroul național de statistică francez, INSEE, afirmă că rata șomajului din Franța a atins cel mai mic nivel din 2008, adică doar 7,3% în primul trimestru din 2022.
Sursa imaginii: 
Jean-Paul Pelissier/Reuters via RFI

Rata șomajului din Franța a scăzut în primul trimestru al anului, ajungând la cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 14 ani și dându-i un mic avânt președintelui Emmanuel Macron înainte de alegerile legislative.

Biroul național de statistică INSEE a anunțat marți că rata șomajului din Franța a scăzut la 7,3% de la 7,4% în primele luni ale anului curent.

Era de așteptat ca rata să rămână neschimbată, conform unui sondaj realizat de agenția de știri Reuters în rândul a zece economiști.

Este cea mai mică rată a șomajului în Franța din al doilea trimestru al anului 2008, cu excepția scăderii neobișnuite și nereprezentative la începutul pandemiei de Covid-19, când cei care își căutau de muncă nu au putut găsi nimic din cauza măsurilor de limitare a circulației persoanelor, luate la nivel național.

Avans pentru Macron înaintea alegerilor legislative

În afară de perioada respectivă, rata șomajului a scăzut constant de când Macron a preluat mandatul în 2017, atunci fiind de 9,5%.

Cea mai recentă îmbunătățire, deși minoră, va fi o veste bună pentru Macron, care a fost reales luna trecută pentru un al doilea mandat de cinci ani, în timp ce se pregătește pentru alegerile legislative din iunie, care vor stabili dacă va obține o majoritate parlamentară pentru a guverna.

Dincolo de scăderea generală a ratei șomajului, raportul trimestrial al INSEE privind ocuparea forței de muncă a indicat că șomajul în rândul tinerilor a crescut la 16,3%, de la 16% în ultimul trimestru din 2021, când a atins cel mai scăzut nivel din 1981.

Între timp, rata de ocupare a forței de muncă, adică procentul populației active, a crescut la 68%, ajungând la cel mai mare nivel de când INSEE a început să țină evidența în 1975.

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI