Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prețul grâului la maxime istorice după ce India a interzis exporturile

grau_india.jpg

Un camion cu grâu este descărcat în localitatea Amritsar, India, 16 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Narinder NANU AFP via France24

Până unde se va ajunge? Aflat la cel mai ridicat nivel de la începutul războiului din Ucraina, prețul grâului pe piața europeană a depășit un nou record luni, după ce India a anunțat un embargo asupra exporturilor sale de cereale, transmite France24.

Prețul grâului a ajuns la 438,25 euro pe tonă la închidere, un nou maxim pentru această cereală, care se tranzacționează pe o piață deja foarte tensionată. "Acesta este un record absolut pentru Euronext. Precedentul record datează din 7 martie 2022, cu 422,50 euro pe tonă la închidere", a declarat pentru AFP Damien Vercambre, broker la societate Inter-Courtage.

Încă de la deschidere, prețurile au urcat cu până la 435 de euro pe tonă pe piața europeană.

India, al doilea mare producător mondial de grâu, a anunțat sâmbăta trecut că va interzice exporturile de grâu, cu excepția cazului în care guvernul acordă o permisiune specială în acest sens, în contextul scăderii producției naționale, datorate în parte valurilor de căldură extreme.

New Delhi, care se angajase anterior să furnizeze grâu țărilor care depindeau anterior de exporturile din Ucraina, dorește să asigure "securitatea alimentară" a celor 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. O decizie care va " agrava criza " în ceea ce privește aprovizionarea cu cereale la nivel mondial, după cum anunța, tot sâmbătă, grupul G7.

În cadrul unui turneu în Europa la începutul lunii mai, premierul indian Narendra Modi declara, alături de președintele francez Emmanuel Macron, că este hotărât "să răspundă într-un mod coordonat și multilateral la riscul agravării crizei alimentare din cauza conflictului din Ucraina".

Premierul Narendra Modi și președintele Macron la Palatul Elysée, Paris, 4 mai 2022; Foto: STEPHANE DE SAKUTIN AFP

Protejarea stocurilor

Creșterea prețurilor reflectă, de asemenea, incertitudinea cu privire la intențiile New Delhi: "Contractele deja semnate ar trebui să fie respectate, dar nu știm ce se va întâmpla cu o livrare de 500.000 de tone de grâu către Egipt, care este în curs de negociere", a declarat Damien Vercambre la deschiderea pieței Euronext.

Decizia de a interzice exporturile se explică în special prin estimările de recoltă mai mici decât cele preconizate - în scădere cu 5% față de cele 109 milioane de tone de grâu recoltate în 2021 - dar nu numai.

"Spre deosebire de Rusia, care are de ani de zile un sistem de cote de export și taxe, India are probabil mai multe dificultăți în a controla volumele exportate", mulți producători renunțând la operatorii publici în favoarea cumpărătorilor privați care plătesc prețuri ridicate pentru cereale, explică Damien Vercambre, care vede în această decizie o modalitate pentru India de a-și proteja stocurile și de a limita inflația galopantă a prețurilor la alimente.

Pe piețele mondiale, șocul este cu atât mai mare cu cât India, un ”novice” în afacerile cu grâu, începuse să-și întărească poziția pe piața mondială: a exportat 7 milioane de tone în 2021 și miza pe 10 milioane în acest an.

Criza ucraineană

Momentul este foarte prost: Ucraina, care era pe cale să devină al treilea exportator mondial de grâu, va avea o producție mai mică cu o treime în acest an, potrivit previziunilor Departamentului american al Agriculturii (USDA), care estimează capacitatea de export a Kievului la doar 10 milioane de tone în 2022, față de 19 milioane de tone cu un an în urmă.

Aflat deja la un maxim istoric, prețul grâului a crescut cu 40% de la începutul războiului și a rămas susținut de riscul actual de secetă în sudul SUA și în Europa de Vest.

Pe măsură ce ofensiva rusă din Ucraina s-a blocat și în așteptarea noilor recolte din Australia și Canada, perspectiva unei producții mari În India oferise o oarecare ușurare piețelor aflate sub presiune, în special în Orientul Mijlociu și Asia, clienții tradiționali ai Indiei.

Acum, interdicția indiană privind grâul, care seamănă cu interdicția indoneziană privind uleiul de palmier în numele suveranității alimentare, promite să mențină presiunea în țări importatoare precum Marocul, a cărui producție de cereale va scădea cu peste 60%, sau Irakul, unde lipsa apei a dus la înjumătățirea suprafețelor cultivate.

Pentru observatorii pieței, prețurile vor rămâne ridicate deoarece "cererea este încă mare".

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24