Aurelian Dochia: O lege antispeculă ar fi periculoasă

aurelian_dochia_lege_antispecula_periculoasa.jpg

Guvernul pregătește o lege antispeculă
Guvernul pregătește o lege antispeculă
Sursa imaginii: 
pixabay.com

O lege antispeculă ar fi nejustificată și chiar periculoasă. Iată ce spune la RFI economistul Aurelian Dochia, după ce Guvernul a dezbătut în primă lectură o Ordonanță de Urgență prin care să poată interveni când prețurile cresc nejustificat în perioade de stare de urgență, de alertă sau de război. Executivul urmează să vină cu detalii și să prezinte domeniile vizate.

Aurelian Dochia avertizează că o lege antispeculă ar putea produce daune pe o piață economică liberă: ”Mi se pare nejustificată și chiar periculoasă. Este adevărat că ea se adresează doar anumitor condiții speciale, momente de criză, război și așa mai departe, numai că aceste intervenții în astfel de momente pot să fie decretate la nevoie și asta deschide calea unor măsuri arbitrare și unor intervenții arbitrare care au potențialul să distorsioneze puternic mecanismele de funcționare ale economiei (...). În ultimă instanță, astfel de intervenții pot să distrugă încrederea în mediul de afaceri”.

Cum stabilești ce este speculă și ce nu? ”Marea problemă e că nu poate să fie propriu-zis definită așa-numita speculă. E un cuvânt care are conotații peiorative în limbajul obișnuit, dar până la urmă, așa-numita speculă, care este posibilitatea de a profita de conjuncturi favorabile într-un anumit domeniu este o dimensiune normală a oricărei afaceri. Nu este nimic neobișnuit în faptul că trufandalele apar pe piață la prețuri mult crescute în primele zile când intră în sezon produse alimentare proaspete noi, mielul la noi în România există o săptămână-două pe an în care prețul lui este mult mai mare decât de obicei pe piață, pentru că este un moment special pentru români, ține de o tradiție și evident, producătorii încearcă să profite de momentul ăsta favorabil. Cireșele se scandalizează toată lumea că intră pe piață cu 150 de lei kg, dar într-o săptămână-două ajung să fie la câțiva lei. Așa că niciodată nu poate să fie definit cu rigurozitate pragul ăsta în care un preț să fie numit preț de speculă. Cu o astfel de lege și cu faptul că autoritățile pot introduce controale care să verifice prețurile și condițiile în care o firmă sau alta a stabilit prețul la care vinde produsele deschide calea unor greșeli și unor abuzuri foarte serioase pentru mediul de afaceri”, atrage atenția economistul.

Când prețul măștilor sanitare a crescut de zece ori în timpul stării de urgență, a fost vorba de speculă? Aurelian Dochia spune că ”și acolo nu este posibil să stabilești că este vorba de speculă. Până la urmă, prețurile astea care cresc foarte rapid sunt un semnal care trimit producătorilor mesajul că este nevoie de creșterea producției în acest domeniu. Și atunci pentru măștile respective vor apărea în câteva săptămâni producători care sunt stimulați să producă așa ceva și apare într-o lună-două o ofertă care deja corectează puternic nivelul prețurilor”.

 
Aurelian Dochia, despre legea privind specula