Economiile europene au trecut, într-un an, de la excedent la deficit comercial. Cauzele: criza prețurilor energiei și războiul

scadere.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Creșterea prețurilor energiei a condus și la creșterea valorii importurilor în statele membre ale Uniunii Europene. Exporturile, în schimb, nu reușesc să crească în același ritm, ceea ce a dus la o explozie a deficitului comercial. Franța este în această situație, dar nu este singura economie europeană care cunoaște această evoluție.

În luna martie, deficitul comercial al Franței a atins un record ajungând la 11,5 miliarde euro. De asemenea, deficitul cumulat la nivel anual a ajuns și el la un record istoric de 100 miliarde euro.

Nu este pentru prima oară când deficitul comercial francez depășește 10 miliarde euro, o valoare care a mai fost atinsă în luna februarie 2021. Pe întregul an 2021, deficitul comercial a fost de 84 miliarde euro, un nivel redus care nu a mai fost atins din anul 2011.

Care sunt cauzele exploziei deficitului comercial în Franța?

Este vorba despre creșterea cantităților de mărfuri importate față de cele exportate, la care se adaugă și o creștere a prețurilor produselor de import cu 5%, față de creșterea prețurilor mărfurilor exportate care a fost de numai 2%.

Cele mai scumpe importuri au fost de hidrocarburi, prețul barilului de țiței depășind anul acesta 100 de dolari. Mai exact, în luna martie, prețul țițeiului Brent era de 110 dolari pentru un baril, apropiat de cel al petrolului american, un record după anul 2013.

Este clar că războiul din Ucraina și sancțiunile economice au avut ca efect creșterea cotației petrolului. Mai ales că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a crescut producția de țiței, una din soluțiile care poate duce la scăderea prețului.

De asemenea, prețurile energiei electrice și gazelor naturale au crescut și ele începând cu luna septembrie a anului trecut. Cauzele sunt deja cunoscute: o redresare a economiei care a dus la o revenire a cererii, în special în China.

Dacă prețurile importurilor și cantitățile importate de economia franceză au crescut, nu la fel au stat lucrurile și în ceea ce privește exporturile. La nivel european, exporturile către Ucraina, Belarus și Rusia au scăzut, iar politica denumită Covid zero practicată de statul chinez a dus la reducerea relațiilor comerciale.

Franța nu este nicidecum singura economie europeană aflată în această situație, respectiv cu un deficit comercial în creștere. Chiar și Germania, care a avut în ultimii cinci ani excedente comerciale care îi șocau pe experții europeni, a început să înregistreze deficit al balanței comerciale.

Nu doar Franța...

În luna martie, exporturile Germaniei către Rusia s-au prăbușit, scăzând cu mai mult de jumătate, la sub un miliard euro, ceea ce a dus la o scădere a exporturilor totale față de luna precedentă. În schimb, importurile au crescut cu 3% față de luna precedentă și cu 20% la nivelul anului. Spre exemplu, Gemania și-a redus, în luna martie, importurile din Rusia cu 2,4%.

În Italia, în luna martie, deficitul comercial a ajuns la cinci miliarde euro anual, după ce anul trecut, în ianuarie, economia italiană înregistra un excedent comercial de 1,5 miliarde euro.

La nivelul zonei euro, lucrurile s-au schimbat destul de repede. Într-un an, februarie 2021 față de februarie 2022, excedentul de 23 miliarde s-a transformat într-un deficit de 7 miliarde euro, ceea ce arată că degradarea balanței comerciale începuse încă înainte de declanșarea războiului din Ucraina.

Care sunt soluțiile pentru a schimba tendința creșterii deficitului comercial? Ministrul francez al economiei a declarat că Franța va avea nevoie de 10 ani pentru a realiza un echilibru între exporturi și importuri și a adăugat că slăbiciunile comerțului internațional reflectă, de fapt, slăbiciunile economiei interne.

O idee valabilă pentru toate statele care au deficit de balanță comercială, inclusiv pentru România.

 
Rubrica Economia Reală din 10 mai 2022