SUA majorează dobânda la cel mai mare nivel din ultimii 22 de ani, în încercarea de a opri inflația galopantă

6mai_ar4.jpg

Rezerva Federală se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani
Sursa imaginii: 
Reuters/Chris Wattie via France 24

Rezerva Federală a majorat miercuri rata dobânzii cu jumătate de punct procentual, cea mai mare creștere din 2000, pentru a contracara inflația în creștere în Statele Unite, relatează AFP, citată de France 24.

După majorarea cu un sfert de punct procentual în martie, Comitetul Federal pentru Piețe Deschise (FOMC) al băncii centrale americane, care stabilește politica monetară, a crescut rata peste 0,75% în încercarea de a genera stabilitate economică, menționând că alte majorări „vor urma”.

Acest lucru va duce la mărirea prețurilor pentru toate tipurile de împrumuturi, de la ipoteci la carduri de credit și împrumuturi pentru autoturisme, generând scăderea cererii și a activității economice.

Inflația a devenit o preocupare majoră după ce cea mai mare economie a lumii a înregistrat un avans anual al prețurilor de consum de 8,5% în cele 12 luni până în martie, cea mai mare creștere din decembrie 1981.

Decidenții continuă să creadă că inflația va avea o revenire treptată la ținta de 2% a Rezervei Federale, pe măsură ce costurile de împrumut cresc, dar, într-o declarație după încheierea reuniunii de două zile, Comitetul Federal a anunțat că va fi „foarte atent asupra riscurilor impuse de inflație”.

Obiectivul Rezervei Federale este să asigure o „tranziție lină” în care să țină în frâu inflația, evitând în același timp contracția activității economice.

Dar din cauza restricțiilor dure din China care afectează aprovizionarea la nivel mondial și a războiului din Ucraina care duce la creșterea prețurilor materiilor prime, analiștii se tem că factorii care nu pot fi controlați de banca centrală ar putea compromite acest obiectiv și se poate să aducă economia americană în recesiune. 

Comitetul a amintit de impactul „foarte nesigur” al invaziei rusești asupra Ucrainei și de sancțiunile impuse de Occident Moscovei, care „afectează de asemenea inflația și este posibil să îngreuneze activitatea economică”.

În plus, măsurile de limitare a circulației persoanelor luate în China „probabil vor înteți problemele întâmpinate de lanțurile de aprovizionare”, potrivit declarației.

Scăderea obligațiunilor

Deși s-a contractat în primul trimestru, oficialii Rezervei Federale au afirmat că economia este destul de puternică încât să reziste la rate mai mari, iar în declarația Comitetului Federal erau amintite creșterile salariale și cheltuielile semnificative din gospodării și întreprinderi.

Cu toate acestea, bancherii Rezervei Federale nu pot găsi o soluție pentru deficitul de forță de muncă cu care se confruntă companiile și care a stârnit îngrijorări privind generarea unei spirale salarii-prețuri, adică atunci când angajații cer salarii mai mari, iar prețul combustibililor crește.

Miercuri, firma de servicii de salarizare ADP a anunțat că angajatorii privați au recrutat 247.000 de lucrători în aprilie, mai puțini decât se preconiza, ceea ce arată clar că firmele întâmpină greutăți în găsirea forței de muncă disponibile, în timp ce informațiile publicate de guvern marți relevă că există aproape două locuri de muncă vacante pentru fiecare persoană care își caută de lucru.

Comitetul Federal pentru Piețe Deschise a declarat, de asemenea, că va începe de la 1 iunie să reducă din numărul mare de obligațiuni deținute, începând cu 47,5 miliarde de dolari pe lună, urmând să dubleze suma după trei luni.

O astfel de decizie era așteptată, iar mulți analiști economici cred că Comitetul va majora din nou ratele cu jumătate de punct procentual în iunie, deși Ian Shepherdson de la Pantheon Economics a declarat că „nu este un lucru cert” și este și mai greu de prezis ce se va întâmpla până la sfârșitul anului.

„Nu cred că se pot face previziuni, având în vedere probabilitatea unei scăderi abrupte și susținute a inflației, încetinirea evidentă a producției și prăbușirea activității de pe piața imobiliară”, a scris el într-o analiză a reuniunii.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a France 24