Chișinău: Se scumpește energia electrică, cu până la 49 la sută. Între timp, o nouă criză a gazelor amenință R.Moldova

strommast-4346790_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

În R.Moldova, tarifele pentru energia electrică vor crește de la 1 aprilie, cu până la 49 la sută. O decizie în acest sens a fost aprobată, vineri, de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Astfel, ANRE a venit cu prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali. Între timp, de la 1 mai, R.Moldova riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor. Asta în condițiile în care auditul ce urma a fi făcut de Compania Moldovagaz nu va fi gata în această lună, iar R.Moldova nu va putea să-și achite datoriile. Astăzi, președintele Maia Sandu a declarat că războiul din Ucraina a declanșat o nouă criză care va avea consecințe de durată pentru R.Moldova. 

”Simțim cu toții scumpirile la produsele de consum și carburanți. S-au oprit importurile și exporturile spre est, iar asta afectează și consumatorii, și agenții economici din Moldova. Am cerut Guvernului să pregătească un program de acțiuni anticriză pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii, inclusiv în agricultură, și pentru sprijinirea oamenilor cu venituri mici. Lansarea proiectelor de infrastructură la nivel național și local va crea mai multe locuri de muncă și va consolida reziliența țării. Micii fermieri trebuie sprijiniți pentru a începe la timp lucrările agricole”, afirmă șefa statului, Maia Sandu.  

”În lunile ce vin, va trebui să muncim mai mult, să economisim, să fim mai adaptabili. Vom rezista, așa cum au făcut-o părinții și buneii noștri. Vă promit - oricât de greu ne va fi tuturor, statul va fi alături de cetățeni. Acționând cu omenie, prudență și responsabilitate, împreună, vom ieși mai puternici din această perioadă”, mai spune președintele R.Moldova, Maia Sandu. 

Așadar, potrivit deciziei de vineri a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, consumatorii Premier Energy din centrul și sudul țării vor plăti pentru energia electrică cu 66 de bani mai mult. De la 1 aprilie, noul tarif va fi de 2,17 lei/kWh (cca 10 cenți) față de 1,51 lei cât e în prezent. Anterior, compania a solicitat un tarif de 2,78 lei, dar nu a fost acceptat de ANRE. Pentru locuitorii din raioanele de nord a fost aprobată o majorare de tarif de la 2,04 la 2,51 lei/kWh.

”În conformitate cu prevederile legale, metodologia tarifară în vigoare, precum și în baza analizei calculelor prezentate de către titularii de licențe, ANRE a constatat existența unor factori obiectivi și iminenți de revizuire a costurilor din componența prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2022. Majorarea prețului de procurare a energiei electrice de la furnizorul central de 2,4 ori, de la 123 bani/kWh la 290 bani/kWh (prețul pentru anul 2022 este de 324 bani/kWh, cu excepția lunii martie – 123 bani/kWh, când diferența a fost compensată conform Dispoziției CSE nr. 2 din 25 februarie 2022)”. Ponderea acestei energii în mixul energetic în primul trimestru constituie cca 20 la sută”.

Un alt factor - majorarea esențială a cuantumului indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2022, conform prognozelor oficiale ale indicatorilor macroeconomici, cu 6,9 %; creșterea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real cu 19,3 %, de la 2 935 lei (reflectat în tariful în vigoare) la 3 500 lei, dar și creșterea galopantă a deficitului tarifar înregistrat începând cu finele anului 2021, în special, de către furnizorii de energie electrică.

Totodată, ANRE susține că, la sfârșitul anului 2021, și în primele două luni ale anului 2022 devierile tarifare înregistrate de Premier Energy SRL au constituit cca 416 mln lei (cca 20 mln euro).

Trebuie spus că, la 16 martie, Republica Moldova și Ucraina au fost sincronizate la rețeaua europeană de energie electrică a Uniunii Europene (ENTSO-E), iar autoritățile de la Chișinău vorbesc despre un pas imens în direcția asigurării securității energetice a Moldovei și Ucrainei.

Între timp, Gazprom ar putea decide sistarea gazelor naturale pentru R.Moldova, de la 1 mai. Scenariul ar putea avea loc întrucât auditul ce urma să fie efectuat la Moldovagaz nu va fi gata în luna mai, iar Republica Moldova nu va începe să-și achite datoriile, așa cum a fost convenit anterior. Vicepremierul moldovean, Andrei Spânu, spune că acum reprezentanții Moldovagaz și cei ai Guvernului încearcă să convingă Gazprom, să amâne data de 1 mai prevăzută în protocol, scrie IPN.

Comentatorul moldovean, Dionis Cenușă, spune la RFI că nu este clar de ce autoritățile au așteptat până în ultimul moment organizarea tenderului privind selectarea companiei care să desfășoare auditul la Moldova Gaz. Acum vom depinde de deciziile politice sau geopolitice ale Moscovei, spune expertul.

”Urmează să vedem care va fi reacția autorităților de la Moscova. Dar problema rezidă în acțiunile Chișinăului. Dacă intrăm într-un scenariu negativ, adică contractul cu Gazprom este anulat, evident că vom observa scumpiri, în primul rând pentru resursele energetice, pe care Republica Moldova trebuie să le importe din alte țări. Pe piața europeană prețurile sunt extrem de mari și nimeni nu are de gând probabil să subvenționeze R.Moldova, până la nesfârșit. Mă refer la asistența UE. De aceea, R.Moldova ar trebui să găsească soluții pentru a-și susține economia, populația. Una realistă - anumite mecanisme de subveționare, și majorararea salariilor. Este important ca economia R.Moldova să crească și acest obiectiv este pe termen mediu și lung. Nicidecum nu în condițiile actuale când R.Moldova se confruntă cu o serie de crize de ordin exogen”, conchide la RFI, expertul moldovean, Dionis Cenușă.    

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre scumpirea energiei electrice, dar și o eventuală criză a gazelor, în R.Moldova