O hartă a Iașului unică în România ca și concept îi așteaptă pe turiști în orașul celor șapte coline

harta_interactiva_iasi.jpg

Harta Turistică Iași
Hartă Turistică Iași (ilustrație)
Sursa imaginii: 
Tiberiu Teodor-Stanciu

Este un proiect al Asociaţiei Destination Iaşi, proiect realizat de o echipă coordonată de arhitectul ieşean Tiberiu Teodor-Stanciu. Harta propune o viziune nouă asupra Iașului prin infografii şi pictograme inovatoare. Coordonatorul proiectului spune că harta este unică în România prin conceptul grafic propus, care-l situează la graniţa dintre un proiect de cartografiere emoţională a arhitecturii şi spaţiului urban şi unul de geografia turismului. 

Noua hartă turistică a Iașului este cea mai cuprinzătoare de până acum. Pornește din vârful Copoului, de la Casa Memorială a lui Mihail Sadoveanu și parcurge tot orașul pe axa Nord-Est, Sud-Est, până la Palatul Culturii, zona Podu Roș și chiar mai mult decât atât, în partea de jos a hărții, sunt reprezentate Dealul Galata, dealul Cetățuia, cu mănăstirile aferente și dealul Repedea, unde avem reprezentată și rezervația geologică și punctul de vedere asupra orașului.

Când vom deschide această hartă, dincolo de principiile clasice pe care a fost construită, ce ne va uimi?

Veți găsi peste 60 de ilustrate cu cele mai importante obiective turistice din orașul Iași. Acestea sunt realizate vectorial, într-un stil ludic, tocmai pentru că harta se adresează tuturor categoriilor de vârstă și copiilor și, bineînțeles, adulților. Ce aduce nou este un mod emoțional, dacă vreți, de a privi orașul. Harta nu este reprezentată întocmai ca celelalte hărți pe care le-am avut cu Iașul, în mod convențional, ci transformă această axă, cu Bulevardul Ștefan cel Mare, Strada Lăpușneanu și Bulevardul Copou, într-o axă pe verticală, din care se ramifică, stânga-dreapta principalele artere ale orașului. Astfel, găsim o hartă bogat ilustrată cu străzi utilizate astfel încât orientarea în cadrul orașului să fie cât mai facilă și, de asemenea, încurajează atât turiștii, cât și localnicii, să se abată de la cărările bătute și să ia orașul la pas, să acceseze trecătorile, pasajele, astfel încât să descopere și orașul care se ascunde dincolo de fațadele principale ale bulevardelor.

Hartă turistica Iași
Hartă turistica Iași (ilustrație)
Sursa imaginii: 
Tiberiu Teodor-Stanciu

Avem acoperișuri turcoaz pentru a sugera?

Acoperișurile turcoaz sunt, de fapt, o referință pentru acoperișurile metalice pe care, foarte frumos, le descrie George Matei Cantacuzino, care povestește de o lumină argintie pe care orașul o are datorită acestor acoperișuri fie din tablă, fie din cupru. După cum bine știm, cuprul, atunci când îmbătrânește, capătă această culoare, verzui turcoaz, astfel încât, acoperișurile clădirilor au fost reprezentate cu turcoaz. Toate acoperișurile au fost reprezentate cu turcoaz și pentru a avea o unitate stilistică în cadrul hărții.

Tramvaiele devin personaje pe această hartă.....

Da, vom găsi și tramvaie, vom găsi și un avion, care ne indică direcția către aeroport, iar tramvaiele sunt poziționate pe principalele artere conectate cu mijloacele de transport în comun, astfel încât să ne putem face o idee unde putem să ajungem cu tramvaiul în oraș. Din fericire, Iașul este un oraș foarte bine conectat de rețeaua de tramvaie, astfel încât întreaga zonă turistică, din vârful Copoului și până în zona Podu Roș, este acoperită de rețeaua de tramvai.

Cutreierăm orașul cu această hartă unică în România?

Sigur, luăm orașul la pas. Harta este pliabilă, poate fi pusă în buzunar și încurajăm vizitatorii să transforme această hartă într-o unealtă de a explora și descoperi orașul. După ce îl descoperim, trebuie să și mâncăm, să ne împrospătăm forma și pentru asta, pe verso, găsim un zoom-in, practic, o hartă macro a centrului orașului, unde găsim și o serie de pictograme care ne indică cele mai populare restaurante, cafenele, fast-food-uri și locuri de cumpărături, toate acestea fiind la pachet cu o serie de recomandări, începând cu tururi de oraș pe care le putem accesa cât suntem la Iași, suveniruri, artizanaturi, galerii de artă, cafenele, restaurante, bistro-uri, baruri, unde includem și viața de noapte. Nu în ultimul rând, harta conține și o serie de recomandări pentru un city-break la Iași. Astfel, avem o zi destinată platoului de aur, respectiv zona cuprinsă între Palatul Culturii, Mănăstirea Golia și Biserica Banu. Apoi avem ziua a doua, care este destinată vizitării orașului de Sud. Aici, bineînțeles că vom găsi Grădina Botanică, Parcul Expoziției, Centrul universitar, care gravitează în jurul UAIC, Biblioteca Central Universitară, Palatul Copiilor, Casa Pogor și multe alte edificii interesante. Ziua a treia este destinată descoperirii colinelor Iașului, respectiv descoperirii podgoriilor, mănăstirilor, traseelor de mountain bike pe care le avem în oraș și a punctelor de vedere deasupra orașului pe care le avem de jur împrejurul Iașului.

 
Arhitectul ieşean Tiberiu Teodor-Stanciu în dialog cu Violeta Cincu