Ministrul Energiei: S-au emis milioane de facturi eronate către clienți

Ministrul Energiei.jpg

Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Sursa imaginii: 
INQUAM, George Călin

"Au emis milioane de facturi eronate catre clienti. Au făcut acest lucru și în noiembrie și decembrie', a spus miercuri ministrul Energiei Virgil Popescu.

Guvernul vrea să adopte săptămâna viitoare prin ordonanță noi sancțiuni în cazul furnizorilor de energie care emit în mod eronat facturi la energie și gaze, respectiv amenda pe cifra de afaceri. Ordonanța va modifica legea 259 privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze.

Ministrul Energiei: ANRE are un call center foarte mare care poate răspunde la foarte multe solicitări

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat miercuri, după ședința de guvern, că există o procedură pentru cei care au facturile umflate. Acesta spune că ANRE ar trebui să se ocupe, iar românii care primesc facturi fără compensarea prețului la energiei trebuie să semnaleze acest lucru prima dată la furnizor, iar mai apoi la ANRE.

Ministrul Energiei Virgil Popescu și-a nuanțat miercuri declarațiile legate de neplata facturilor, precizând că a fost experiența sa personală și nu o recomandare și a promis, după ședința de Guvern, modificări legislative care vor împiedica furnizorii să debranșeze consumatorii cu facturi greșite.

Miercuri, după ședința de Guvern,ministerul Energiei a precizat că declarația sa ține de experiența personală și că nu a fost o recomandare pentru toți consumatorii. Popescu spune că a fost de două ori în situația de a primi facturi greșite și că într-un caz a fost nevoit să se adreseze ANPC, iar în al doilea caz a rezolvat cu compania furnizoare.

În context ministrul a anunțat modificări legislative care să oblige furnizorii să refacă facturile greșite, să nu aplice penalități și care să împiedice debranșarea nu numai a consumatorilor vulnerabili, ci a tuturor consumatorilor care au primit facturi greșite.

Popescu a spus că măsurile, care ar urma să se aplice și după 1 aprilie, spune că acestea au fost discutate în Guvern și că vor fi analizate și de coaliție.

Ministrul a declarat într-o emisiune televizată că românii ar trebui să nu plătească facturile greșite la energie electrică, respectiv pe cele care nu respectă legea plafonării și compensării. „Evident, dacă vine următoarea factură și aceea nerefăcută, eu cred că până la urmă se poate merge la retragerea licenței acelui furnizor care nu respectă legea, pentru că nu poți să te joci cu nervii oamenilor, nu poți să te joci cu oamenii”, a spus, marți, Virgil Popescu. Declarația sa a stârnit reacții, inclusin din partea președintelui PNL Florin Cîțu. „Haideți să nu creem probleme, pentru că fără cadru legal, dacă nu plătești factura, vor fi penalități, iar după penalități ți se taie curentul. Nu l-am auzit pe dl. Popescu (Virgil Popescu, ministrul Energiei - n.r.), dar dacă a spus așa ceva, sper să vină să corecteze. Nu se poate să nu plătești factura. Așa ceva nu se poate face”, a spus Florin Cîțu.

ANPC a găsit nereguli în ceea ce privește compensarea facturilor de energie la două firme

Inspectorii ANPC fac verificări la 37 de firme care furnizează energie, iar la două dintre acestea au fost descoperite nereguli privind compensarea facturilor.

Președintele ANPC spune că acțiunea de control nu s-a încheiar: „Doi mari operatori economici au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea prețurilor, menționând faptul că au întârziat normele de aplicare a legii. De asemenea, au calculat noile prețuri pornind de la valoarea lor fără TVA. În acest caz, s-a propus încetarea de practici comerciale incorecte”, a spus Mihai Culeafă.

Șeful ANPC a anunțat că verificările vor continua în perioada următoare și se vor intensifica în toată țara la absolut toți operatorii economici, furnizori de energie electrică și gaze.

Confom acestuia, sancțiunile în cazul firmelor pornesc de la avertisment și ajung până la amenzi de 50.000 de lei și ca măsuri complementare refacerea facturilor