Câștiguri istorice din tranzacțiile cu criptomonede dar mai puține impozite la stat

evolutia-pretului-btc-in-usdt-tradingview.jpg

Evoluția pretului BTC în USDT din 2021
Evoluția pretului BTC în USDT din 2021
Sursa imaginii: 
Captură TradingView

Monedele virtuale au adus anul acesta câştiguri catalogate ca istorice de experții de pe piața tranzacțiilor cu criptomonede. E al doilea an bun pentru jucătorii din acest domeniu. Cu toate acestea, potrivit unei analize Economedia, introducerea regulilor pentru declararea și impozitarea veniturilor din astfel de tranzacții a dus la prăbușirea sumelor declarate, dar și a impozitelor încasate de stat pe seama acestor tranzacții. Consultanții în blockchain spun ca românii fie aleg să nu declare câştigurile, fie trec tranzacțiile la venituri suplimentare.

Un ieșean care a investit 80 de dolari pe 7 noiembrie într-o criptomonedă românească a dublat suma într-o lună. A ales varianta de a investi pe durata unui an de zile. Cei care au ales câștiguri rapide și au investit mult au putut rămâne cu bani și mai mulți în buzunar. 2021 pare a fi un an istoric pentru românii care au ales să joace pe piața tranzacțiilor cu monede virtuale.

Gabi Dumitriu, blockchain Consultant, DEV, Strategist, renewable energy and EV advocate a explicat că „ a fost un an foarte interesant, aș putea spune cel mai bun an de când există pe piață, pentru că mulți au făcut bani peste noapte, mulți au devenit milionari cu investiții de câteva sute de dolari sau câteva mii. Da, a fost un an prielnic, bitcoin-ul și top 10 criptomonede au avut o creștere atât de mare încât au ajuns la prețul cel mai mare, istoric vorbind”.

Proprietar al unei fabrici din Iași, Ionel Păsărică și-a făcut propria criptomonedă : „ noi ne-am făcut propria noastră monedă și într-adevăr am investit parte din banii noștri în criptomonede. În momentul în care am hotărât să investim, valul acesta a criptomonedelor era destul de abundent în România și am văzut o oportunitate de a investi și de a face bani. Valoarea investiției este de aproximativ 100.000 dolari. ”

Gabri Dumitriu explică mecanismele tranzacțiilor cu criptomonede: „Practic trebuie să îți creezi un cont pe o platformă de exchange, o platformă unde poți să vinzi și să cumperi criptomonede, după care îți rulezi cardul și selectezi moneda pe care vrei să o cumperi, asta ar fi în linii mari. Sunt anumite platforme care facilitează procesul de cumpărare și vânzare de criptomonede, nu mai trebuie să completezi toate detaliile, nume, prenume, număr de telefon, adresă, accesul la cript este mai ușor, dar este pentru cei care au experiență mai mare în zona de training și de cripto

Gabi Dumitriu , blockchain: „ Unii entuziasmați de profiturile uriașe pe care le-au făcut au postat tot pe rețelele de socializare”

În 2020 față de 2019, potrivit unei analize Economedia au fost observate creșteri mari: aproape 200% în termeni de număr de conturi implicate în tranzacții cu derivate cu suport pe criptomonede. Declararea și impozitarea veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede a dus la prăbușirea sumelor declarate, dar și a impozitelor încasate de stat pe seama acestor tranzacții. De 25 de ori mai puțini contribuabili au declarat venituri din tranzacții cu monede virtuale, de la an la an, iar încasările statului s-au redus de 20 de ori.

Ionel Păsărică, proprietarul unei fabrici din Iaşi care are și propria criptomonedă crede că românii sunt inventivi în a ocoli sistemul „Am văzut legea, cred că este binevenită, trebuie impozitat orice venit care poate să aducă la bugetul statului ceva bănuți. Ideea este că, toți cei care au investit în criptomonede, au văzut potențialul, au văzut creșterea, iar dacă poți câștiga într-un an peste 20 – 30% din banii pe care îi investești, eu cred că este o investiție foarte bună, ținând cont că poți câștiga și 100% și 200%, depinde în ce monede investești. Românul este destul de inventiv, și poate să ocolească puțin sistemul, știm foarte bine că multe țări nu au reglementate veniturile din criptomonede, cred că se poate deschide foarte ușor un cont într-o țară în care aceste monede nu sunt implementate. Eu prefer să dorm bine seara și când o să vină timpul să fiscalizăm aceste monede, o să plătim impozitele care se cuvin. „

La rândul lui, Gabi Dumitriu , blockchain ride: „ unii fiind entuziasmați de profiturile uriașe pe care le-au făcut, au făcut și greșeala de a posta toate veniturile și profiturile pe rețelele de socializare. Avem un volum mai mare de oameni care au făcut profit de vânzarea de criptomonede, dar totuși ele nu apar ca și declarații, ceea ce înseamnă că nu și-au declarat veniturile, deși acea declarație unică are o bifă care specifică exact câștigul pe care l-ai făcut. Tranzacții cu criptomonede. Ei nu mai bifează acele venituri sau trec câştigurile la venit suplimentar din alte activități, de aici pornește neconcordanța de date. „

Tranzacțiile cu monede virtuale par a fi noul El Dorado departe de furcile fiscalității.