Cu cât ar trebui să crească salariile

crestere_scadere-e1509352627705.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Nimeni nu mai are nicio îndoială că anul viitor vor crește salariile. Dar, nimeni nu știe cu cât vor crește. Lucrurile sunt și mai complicate dacă încercăm să înțelegem cât vor fi majorările de venituri salariale pentru funcționarii plătiți din fonduri publice și cât vor fi creșterile de salarii în sectorul privat.

Bineînțeles că în mediul privat lucrurile sunt mai complicate, în sensul că indexările salariale depind de industria în care activează compania, de nivelul creșterii salariilor anul acesta, de performanțele economice ale firmei, dar și de gradul de sindicalizare al companiei.

Un lucru este sigur: inflația mare pune presiune asupra creșterii salariilor și din sectorul privat și din cel public. Să luăm câteva exemple. Un reper semnificativ este cel al uzinelor Dacia de la Mioveni, companie deținută de producătorul auto Renault. Trebuie spus că negocierile salariale de la Dacia au deja o tradiție. Acolo există mai multe sindicate bine organizate care negociază hotărât cu managerii fabricii și nu de puține ori s-a întâmplat în ultimii ani să se ajungă până la declanșarea conflictului de muncă.

Anul acesta, cele două părți au fost mai deschise la negocieri și drept urmare s-a ajuns la o înțelegere. Publicația profit.ro a prezentat care sunt creșterile de venituri pentru anul viitor asupra cărora au căzut de acord sindicatele de la Dacia și conducerea fabricii. Operatorii care lucrează în uzină vor primi un plus la salariu de 400 lei, iar personalul TESA va avea o creștere de salariu cu 5,4%. Majorările de salarii se vor face în două etape, una din ianuarie, a doua din luna iulie. Să adăugăm că înțelegerea prevede și acordarea unei prime de rezultat de 1.100 lei, în ianuarie, o altă primă de 300 lei, în luna septembrie, o creștere a valorii tichetelor cadou, iar valoarea salariului minim în companie este de 2.750 lei.

Se poate observa felul în care au loc creșterile de venituri în multe dintre marile companii private. Pe de o parte, dincolo de salariul de bază se plătesc prime în funcție de performanța realizată de companie în anul financiar încheiat. Pe de altă parte, există venituri formate din tichete cadou sau tichete de masă, care sunt instrumente pentru care companiile beneficiază de o serie de deductibilități fiscale.

Și încă o observație și anume aceea că la uzina Dacia salariul minim este de 2.750 lei, adică aproape dublu față de salariul minim pe economie. Ceea ce ne oferă un reper în contextul în care se discută intens, și pe bună dreptate, despre cât de mulți angajați lucrează având salariul minim. Nu este cazul la Dacia și la multe alte companii mari.

Performanță vs Responsabilitate

Pentru a extinde analiza la nivelul mediului de business trebuie spus că firma de consultanță PwC a realizat un studiu privind salariile la nivel global, inclusiv România. Raportul arată că majorările de salarii de anul viitor depind de sectorul economic. Astfel, în domeniul marketingului și publicității veniturile angajaților vor crește în medie cu 13%, iar în sectorul farmaceutic cu 4%.

Ce se întâmplă în sectorul public? Deocamdată, primii care au ieșit la rampă pentru cereri privind creșterea salariilor au fost polițiștii și profesorii. În ambele cazuri se cere aplicarea legii privind salarizarea funcționarilor plătiți din fonduri publice. Sindicatele din învățământ afirmă că nu au primit majorările aferente anilor 2020 și 2021 și cer o recuperare a acestei perioade, respectiv o creștere cu 16%.

În ceea ce îi privește pe polițiști, unul dintre sindicate susține că aceștia nu au mai avut o creștere a salariilor din anul 2007. Ceea ce este foarte puțin probabil. Sindicatele nu anunță în spațiul public care sunt cererile lor pentru creșterea salariilor.

Așadar, a început goana după majorarea salariilor. Diferența importantă este că la companiile private se iau în seamă performanțele firmei, la stat creșterile depind de cât de responsabili sunt politicienii coaliției de guvernare.

 
Rubrica Economia Reală din 14 decembrie 2021